Pandemi döneminde popülaritesi artan kuru çiçekçilik, yeni bir iş kolu oluşturdu. Aydın’da bu mesleği yapan tek kişi olan Melih Gelir, ürünlerinin İngiltere’ye ihracat sürecini anlattı.
Çiçekler, doğanın en güzel parçalarından biridir, ancak güzellikleri geçicidir. İşte burada kuru çiçekçilik devreye giriyor. Çiçekleri ve yaprakları doğal hâllerinde koruma sanatı, güzelliklerinin tadını yıllarca çıkarmamıza izin veriyor. İşletmeci Melih Gelir ‘Kuru Çiçekçilik Eski Mısır’da Viktora Döneminde ilgi görmeye başlamıştır.’diyerek tarihçesi hakkında bilgi verdi. Kurutulmuş çiçekler, düğün çiçeklerinden aksesuara, ev dekorasyonundan çelenklere kadar pek çok alanda günümüzde halen kullanılmaktadır.
Osmanlı Dönemi ve çiçek
Gelir; ‘Türkiyede ise kuru çiçekçilik, Osmanlı İmparatorluğu'na kadar uzanan zengin bir tarihe sahiptir. O günlerde kurutulmuş çiçekler ve otlar sadece dekorasyon amaçlı değil, aynı zamanda tıbbi ve gıda tüketimi amacıyla da kullanılıyordu. Osmanlı’nın en gösterişli yılları olan 17. yüzyılda, çiçeklere olan yoğun ilgi önce “Ser Şükufeciyan-ı Hassa” adında, uzmanlardan oluşan çiçek yetiştiriciliği ve keşif kurulunun, daha sonrasında da 4. Mehmet döneminde Çiçek Akademisi’nin kurulmasını sağlamıştır. Bu kültür sembolikleşmiş ve kendi içinde anlamlar oluşturmuştur. Bu duruma örnek olarak, evde bir hasta varsa pencerenin önüne sarı bir çiçek, yine evde evlilik çağına gelen genç bir kız çocuğu varsa pencerenin önüne kırmızı çiçek konurmuş. O günlerden bu günlere kadar çiçekçilik mesleği değerini kaybetmeden devam etmiştir.’’ dedi.
Kraliçe Victoria ve çiçekçilik
Viktorya Dönemi, İngiltere’nin sevilen kraliçesi Victoria’nın hüküm sürdüğü yıllardır. Çok sevilmesinin en önemli sebebi halkın mutluluğu ve huzuru için düzenli şekilde çalışmış olmasıdır. Kraliçe döneminde halkın sanata yönelmesinde artış meydana gelmiştir. İngiltere halkı, kültürel olarak kendilerini geliştirmiş ve refah seviyelerini çok daha üst seviyeye yükseltmişlerdir. Bu dönemde İngilizler çiçeklere daha fazla ilgi duymaya, çiçeklere anlamlar yüklemeye başlamışlardır. Bu da, çiçekler için yeni anlamlar ortaya çıkarmıştır. Bugün incelediğimiz birçok çiçek anlamını bu dönemden almıştır.
Bugün mesajlarda kullanılan çiçekli “emojiler”, bir zamanlar karşımızdaki kişiye herhangi bir mesaj aktarmak için tercih edilen bir yöntemdi. İngiltere’de Victoria döneminde ciddi sosyal kısıtlamalar olduğundan, çiçekler kendine has bir dil oluşturdu. Bu dönemin insanları, onlara verilen çiçeklere bakarak, altında yatan mesajları anlayabiliyorlardı.
Sürdürülebilir Güzellik
Gelir, “Günümüzde kuru çiçekçilik, insanların evlerine ve sosyal yaşam alanlarına daha doğal unsurları dâhil etmesiyle popüler bir canlanma yaşanıyor. Bu eğilim, özellikle son bir yılda, insanların evde daha fazla zaman geçirmesi ve rahatlamak için doğaya yönelmesi ile öne çıktı. Bir veya iki hafta içinde solan taze çiçeklerin aksine, kuru çiçekler uygun şekilde bakılırsa aylarca, hatta yıllarca olduğu gibi kalabilir.” dedi. Kuru çiçeklerin faydalarından biri de, doğanın güzelliğinin tadını çıkarmanın sürdürülebilir ve çevre dostu bir yolu olmasıdır. Türkiye'de kuru çiçekçiliğin bu kadar popüler olmasının sebeplerinden biri de doğal kaynakların bolluğu olarak karşımıza çıkar. Türkiye’nin kendine has iklimi ve topoğrafyası, kurutulabilen ve çiçek aranjmanlarında kullanılabilen çok çeşitli çiçek ve bitkileri yetiştirmek için ideal bir ortam sağlar. Gül, lavanta, okaliptüs ve saman çiçeği, Türkiye'de kuru çiçekçilikte yaygın olarak kullanılan çiçek ve bitkiden sadece birkaçıdır.
Aydın’dan İngiltere’ye yolculuk
Aydın ve İzmir’i, çiçek çeşitliliği açısından bir “cennet” olarak değerlendirmek yanlış olmaz. Özellikle Aydın’ın Koçarlı ilçesiyle, İzmir’in Bayındır ilçesi çiçeklerin temin edilebildiği yerler arasında. Ülke genelinde Ege Bölgesi, çiçek ihracatının %15’ini karşılıyor. Aydın ve çevresinde bu işle ilgilenen tek kişi olan Melih Gelir, bu ihracatın ülkemiz için de çok büyük katkıları olduğunu söyledi.
Kuru çiçekçilik o kadar popüler hâle geldi ki, artık kuru çiçek aranjmanları yapma ve satma konusunda uzmanlaşmış çok sayıda işletme var. Aydın’da bu işi yapan Melih Gelir süreci şu şekilde anlattı: “Müşteri talepleri üzerine üreticilerden aldığım çiçekleri kurutuyor, onları havadar raflara yerleştiriyor ve sonrasında paketliyorum. Paketlemede delikli koliler tercih ediyorum ve kolilerin içerisine silika jel koyuyorum.’’
Gelir, kurutma yöntemleri arasında press yaparak kurutma, mikrodalga fırında kurutma, asarak kurutma, silika jel ile dondurarak kurutma ve kumda çiçek kurutma yöntemleri olduğunu belirtti. Kendisinin de press yaparak kurutma yöntemini tercih ettiğini ve bu şekilde daha sağlam çiçekler elde ettiğini söyledi. Melih Gelir’in 2010 yılından bu yana doğa sporlarıyla uğraşması ve doğaya olan ilgisi, bu mesleğe yönelmesine sebep olmuş. 2021 yılında İstanbul’daki plaza hayatını bırakıp Aydın’a taşınan Gelir, yaptığı meslekten çok keyif aldığını söylüyor. Yeni ve gelişime açık olan bu meslek yeni iş kapıları açmaktadır. Kuruluşmuş çiçekler, gün geçtikçe kullanım alanları artarak kullanılmaya devam edecektir.
Haber & Fotoğraf: Ceren Erten
DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”
Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...
TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’
Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...
HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI
Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...
OSMANLI’DAN GÜNÜMÜZE SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA
Osmanlı İmparatorluğu'nda sosyal yardımlaşma ve dayanışma kültürü, toplumun temel değerlerinden ...
İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...
KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN
Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...
Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...
SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN
Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...
Aydın deyince aklımıza ilk incir, incir deyince de aklımıza ilk ...
DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI
Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...