Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


AYDIN’DAKİ VOSVOSÇULAR

03.04.2022
Yaşam

İnsanların tutkunu oldukları her şey adeta onların vazgeçilmezleridir. Tıpkı kullanılan özel bir eşya gibi rahat hissettiren ve ismini kurbağadan alan kimilerinin “Tosbağa” dediği ama “vosvos” olarak bilinen klasik aracın tutkunları, Aydın’da bir takım halinde bir araya geldiler.

İsim babası Hitler
Vosvos, bazı dergi ve internet haberlerinde, Hitler’in ünlü araba firması Porsche’dan halk için bir otomobil tasarlamasını istemesi üzerine ilk kez 1934 yılında Almanya'da üretilmiş çocukların dahi sempatisini kazanan ve ikonik oyuncağı olan ve hepimizin bir dönem hayali olan renkli araç, bugün 88 yıllık bir idoldür. Kaplumbağaya benzeyen bu sevimli arabanın tasarımındaki detayları, Hitler’in bizzat kendisi çizdiği hatta bir söylentiye göre Vosvos’un tasarımına efsane aşkı Eva Braun'un vücut hatlarını uyarladığı anlatılır. 1960’lı yıllarda başlayan ve dünya sinemalarında “Herbie“ adlı film serisiyle hayatımıza sadık bir dost olarak girmiş vosvos sadece araba değildi. Aklı, fikri, duyguları, kısaca ruhu olan bir araba olarak kurgulanan Herbie  film serisinde bu özellikleriyle hem sinema tarihinde hem de birçok insanın hayal gücünde derin izler bırakmıştı. Neredeyse bütün klasik Vosvoslar “Herbie” olarak anılmaya başladı. Kiminin çocukluğunun en tatlı hatırası, bir arabadan çok daha fazlası olan Herbie’nin, dünyayı saran ve bugün hala devam eden Vosvos sevdasında da büyük payı ve etkisi vardır. Küçük modelleri oyuncak olarak çocukların ellerinden düşmeyen Vosvos, oyuncak müzelerinin ve koleksiyonerlerin de en gözde objeleri olmuştur.

Aydın’daki Vosvosçular
Aydın’da da dünyadaki benzerleri gibi Vosvos sevdalıları bir araya gelerek kurdukları dernekle tutkularını sürdürüyorlar. Sosyal medyada da mevcut “Ayvosbus” grubunun kurucusu 1983 yılında Vosvos’un  anavatanı Almanya'da doğan İhsan Metin Kale, yaptığı açıklamada o yıllarda sadece varlıklı kişilerin kullandığı lüks sınıftaki arabaları saymazsak adı gibi “halk arabası“ Vosvosların sokakların kralı olduğunu belirtti.

 

Grubun başkanı Kale, Vosvos grubu hakkında açıklamasında, “Bizim ailemiz kalabalıktı, Türkiye'ye otobüsle gelip gitmemiz zor olduğu için aile büyüklerimiz bu aracı tercih ediyorlardı. Bizim Vosvos sevdamız, gurbette anavatan sevdasıyla o yıllarda başladı. Yaklaşık 25 yıl yurt dışında hayatımızı sürdürdükten sonra  Türkiye'ye kesin dönüş yaptık. Aydın'da tek Vosvos tamircisi benim, çoğu yedek  parçaları sadece bende var. Türkiye genelinde birçok şehrimizde derneklerimiz var. Bu derneklerle her gün irtibat  halindeyiz. Türkiye genelinde 5 bin civarında üyemiz var ve bunların içinde müzik ve  sahne dünyasından MFÖ, Levent Kırca ve Atilla Pekdemir gibi ünlüler de var. Resmi bayramlarda ve farkındalık günlerinde Aydın’da  kendi araçlarımızla kutlamalara katılıyoruz. Araç sahipleri Vosvos’un tercih edilmesinin nedenini, görünüşü ve çok sempatik, sıcak olması, farklı renkleriyle hem sahibine hem de  çevresine pozitif enerji verdiğini söylüyorlar.’’ ifadelerini kullandı.

Sadece bir arabadan ibaret değil 
Kale, “Aydın'da ‘Ayvosbus’ adındaki grubumuzla köy okullarına yardım kampanyaları düzenleyip araçlarımızla o köy okullarına kitap ve eğitim malzemeleri götürüyoruz. Dışarıdan bakıldığında hepsi sizin için bir vosvos gibi geliyor ama bizim için öyle değil hepsi parçaları gereği farklı özelliklere sahip. Vosvos kullanmak bir ayrıcalıktır, bizim için bir aşk bir yaşam tarzı. Hayatımız karamsar, bir renk İken Vosvos sayesinde renkli bir dünyamız oldu. Bunların içinde unutulmaz kılan bir anımızı öne çıkarmak çok zor. Çünkü araçla birlikte olduğumuz her anın ayrı bir ruh, ayrı ayrı bir enerjisi vardır. Herhangi bir klasik vosvos kullanıcısına sorarsanız araçlarının konuştuklarını ve birbirleriyle dertleştiklerini söylerler. Ben de buna inanırım. Aynı şekilde benim aracım da birlikte olduğumuzda benimle konuşur. Birbirimizle tutkulu olmak,  insan ve araba dostluğu işte böyle bir şey.’’ diyerek arabasının kendisi için taşıdığı anlamı vurguladığı cümleleri ile sözlerini sonlandırdı.

 

Haber: Belçim Kılıckıran

Fotoğraf: Dilara Yerlikaya

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00