Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


AYDIN’DA KADIN KURYE OLMAK

07.01.2023
Yaşam

 

Günümüzde oldukça yaygın olan kuryelik mesleğinde, Covid-19 pandemisinin etkisiyle birlikte büyük bir artış yaşandı. Yemeklerimizin ya da market alışverişlerimizin karşılanması için görev yapan  kuryeler, hayatımızı kolaylaştırmak için çalışıyorlar.

 

Kuryelik, genellikle erkeklerin daha yaygın çalıştığı bir sektör olmakla birlikte, kadınların da kurye olarak çalıştığı görülmektedir. Bu doğrultuda, Aydın’da kurye olarak görev yapan Nazire Yıldırım ve Görkem Doruk, kuryelik mesleği hakkında açıklamalarda bulunurken, aynı zamanda kadın kurye olmanın zorluklarını aktardı.

 

“Yollarda olmak beni mutlu ediyor” 

2 yıldır kuryelik yapan Görkem Doruk, kuryelik mesleği hakkında şu ifadeleri kullandı: “Yollarda olmak beni mutlu ediyor. Trafiğe çıkmaktan keyif alıyorum. İnsanlarla iletişim kurmayı pek seven birisi değilim ve çalışırken insanlar ile iletişim kurmama çok fazla gerek olmuyor.”

Motor kullanmayı çok sevdiği için kurye olmaya karar verdiğini ifade eden Nazire Yıldırım, mesleği hakkında ki düşüncelerini, “Kuryeliği seçme sebebim motor kullanmayı sevdiğim içindi. Sipariş taşırken istediğim kadar motor kullanabiliyorum ve işimi bu yüzden çok seviyorum.” sözleriyle aktardı.

 

“Eskiden tezgahtardım, pandemide kurye oldum”

Covid-19’un tüm dünyada etkili olmasıyla birlikte, birçok sektörde çeşitli etkiler meydana geldi. Bir çok meslekte olduğu gibi, kuryelik mesleği de bu durumdan fazlasıyla etkilendi. Pandeminin yaşanmasıyla birlikte, insanlar evlerinden çıkamadı ve “online sipariş” kültürünün yaygınlaşmasıyla birlikte, kuryelik mesleğinde büyük bir artış yaşandı. Pandemi ile birlikte kuryelik yapmaya başladığını aktaran Yıldırım, bu konu hakkında, “Ben eskiden tezgahtardım, pandemide kurye  oldum. Bunun sebebi motor kullanmayı seviyor olmam ve tezgahtarlıktan kazandığımdan fazlasını kurye olarak kazanabileceğimi öğrenmemdi. Pandemi bu konuda bana güzel bir kapı araladı.” ifadelerini kullandı.

Covid-19’un etkisiyle kurye sayısında büyük artışlar yaşandı. Siparişleri yetiştirmekte zaman zaman zorlandıklarını ifade eden Yıldırım, pandeminin etkilerinin azalmasının ardından, mevcut çalışma tempoları hakkında değerlendirmelerde bulundu: “O dönemde yerimizde duramıyorduk. Sipariş üstüne sipariş geliyordu. Şimdi o zamanki kadar sipariş gelmese de yine aşırı yoğun geçiyor.”

 

Kadın kurye olduğum için farklı davrananlar oldu

Kuryelik mesleğinde paket kapıdan teslim ediliyor. İnsanların hayatlarına az da olsa giriş yapıyorlar. Her meslekte olduğu gibi, kuryelikte de çeşitli olumsuz durumlar yaşanabiliyor. Çalışırken başına birçok garip olay geldiğini ifade eden Doruk, kuryelik yapan bir kadın olduğu için kendisine farklı davranan müşteriler olduğunun altını çizdi. Bütün olumsuzluklara rağmen, çalışırken güzel durumların da yaşanabildiğini ifade eden Doruk, bu konuyla alakalı yaşadığı bir anıyı bizimle paylaştı: “Bir kadının evine paket götürmüştüm. Kadın, kurye olduğum için benimle gurur duyduğunu söyledi. Küçük kızını da çağırıp ‘bak kadın kurye’ diye beni, kızına göstermişti. Çok mutlu olmuştum.”

Aynı zamanda öğrenci olan Doruk, kuryelik yaparken, arkadaşlarının evine sipariş götürmenin garip olduğunu söylüyor. Günlük hayatında misafir olarak gittiği bir eve teslimat götürünce ne hissedeceğini bilemediğini aktaran Doruk, evini bilmediği arkadaşlarıyla kapıda karşılaşınca ortaya güzel anıların çıktığını, bu gibi durumları çalışırken küçük bir dinlenme ve rahatlama şansı olarak değerlendirdiğini ifade ediyor.

 

En büyük problemimiz güvenlik

Motosikletli kuryelerin, trafikte çeşitli sorunlarla ve olumsuz durumlarla karşı karşıya geldiğini ifade eden Doruk, Türkiye’de motor kullanmanın genel olarak güvenli olmadığını söylüyor. Birkaç kez trafik kazası geçirdiğini ve bu durumun trafikteki diğer sürücülerin umrunda olmadığını söylüyor.  

Araç sahiplerinin kendilerini her zaman haklı gördüğünü aktaran Doruk, trafikteki sürücülerin kendisinin kadın bir kurye olduğu için sakin kalacağını düşündüğünü fakat kendisini savununca sürücülerin sessizleştiğini söylüyor.

Trafikteki sürücülerin genellikle motorlu araçlara dikkat etmediğinin altını çizen Yıldırım, Aydın’da kurye sorununun olmadığını ancak güvenlik açısından sorunlar yaşadıklarını ifade ediyor. Yollarda kuryelere saygı duyulmadığını vurgulayan Yıldırım, mesleki açıdan yaşadıkları en büyük problemin güvenlik üzerine olduğunu söylüyor.

 

“Kadınlar da kuryelik yapabilir”

Türkiye genelinde kadınların kuryelik yapamayacağı yönünde bir algı olduğunu söyleyen Doruk, bu önyargının yıkılması gerektiğine vurgu yapıyor. Kadınların da kuryelik yapabileceğini ifade eden Doruk, kuryelik yapmak isteyen kadınlar için, “Kadınlar, bu mesleği yapmak istiyorsa kimseyi dinlemesin ve yapsın.” ifadelerini kullandı ve cümlelerini noktaladı.

 

Haber & Fotoğraf: Oğuz Nihat Hacıabdurrahmanoğlu

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00