Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


AYDIN'DA ENGELLİ BİREYLERİN GÖRÜNMEYEN MÜCADELESİ: ARTAN SAYILAR, DERİNLEŞEN SORUNLAR

16.03.2025
Dosya

 

Aydın'da engelli yaşamının görünmeyen yüzü, çarpıcı rakamlar ve yürek burkan hikâyelerle gün yüzüne çıkıyor. Aydın Sakatlar Derneği Başkanı Zeliha Gündoğdu, derneğin amacını, yapısını, engelli bireylerin karşılaştığı zorlukları, toplumsal hayata katılımlarındaki engelleri ve çözüm önerilerini tüm açıklığıyla paylaştı. Gündoğdu'nun ifadeleri, sadece Aydın'daki değil, Türkiye genelindeki engelli bireylerin yaşadığı sorunlara ışık tutuyor.

 

Türkiye Sakatlar Derneği Aydın Şube Başkanı Zeliha Gündoğdu, engelli bireylerin yaşadığı sorunlara dikkat çekerek, son yıllarda Aydın’daki engelli sayısında ciddi bir artış olduğunu belirtti. Gündoğdu, kronik hastalıkların ve çevresel etkenlerin bu artışta etkili olduğunu ifade ederek, jeotermal santrallerin ve tarım ilaçlarının sağlık üzerindeki olumsuz etkilerine vurgu yaptı. 

 

Derneğin tarihçesi ve kapsamı

Derneğin tarihinden kısaca bahseden Gündoğdu, “Türkiye Sakatlar Derneği, 1960 yılında İstanbul'da kuruldu. Dernek şu anda 55 şubesi ve 8 temsilciliği ile Türkiye genelinde faaliyet gösteriyor. Derneğimiz, tüm engelli gruplarını kapsayan geniş bir yelpazede hizmet veriyor. Bunun içinde yaşlı vatandaşlarımız da var.” dedi.

 

Engelli bireylerin karşılaştığı temel sorunlar

Gündoğdu, Aydın'daki engelli bireylerin en büyük sorunlarının tekerlekli sandalye ve akülü sandalye gibi medikal malzemelerin olduğunu söyledi. Özel gereksinimli çocuklara vurgu yapan Gündoğdu, “Özel gereksinimli çocukların sayısı çok ve aileleri çok mağdur. Özellikle annelerinin yaşadığı sıkıntılar fazla. Çocuklarından dolayı bir yerde çalışamıyorlar ve bu durum da maddi sıkıntılara yol açıyor.” diye ifade etti.

 

Maaş kesintileri ve sosyal yardım sorunları

Engelli bireylerin maaş ve bakım ücretleri ile ilgili konuşan Gündoğdu, “Engelli ve bakım maaşlarının kesilmesiyle ilgili şikayetler artıyor. Küçük bir arsa veya araba sahibi olmak bile maaş kesintisine neden oluyor. Bu durum engelli bireylerin ve ailelerinin geçimini çok zorlaştırıyor.” diyerek, çözüm bulunmadığı takdirde durumun daha da kötüleşebileceğini belirtti.

 

Aydın'daki engelli sayısındaki artış

Aydın’daki engelli sayısının artışına dikkat çeken Gündoğdu, "Aydın'daki engelli sayısı son iki yılda 40.000'den 46.000'e yükseldi ve bu artışın nedenleri araştırılmalı. Jeotermal enerji santrallerinin ve tarım ilaçlarının bu artışta etkili olabileceğini düşünüyoruz.” diyerek yetkilileri bu konuda kapsamlı bir çalışma yapmaya davet etti.

 

Erişilebilirlik sorunları

Engelli bireylerin, erişilebilirlik sorunlarına da değinen Gündoğdu, “Yeni binaların erişilebilirlik standartlarına uygun, ancak eski binalar ve eski halk otobüsleri, engelli bireyler için hala büyük sorun teşkil ediyor.” dedi. Özellikle, eski otobüslerin tekerlekli sandalye kullanımına uygun olmadığını vurgulayan Gündoğdu, şoförlerin de bu konuda yeterli bilgiye sahip olmadığını söyledi.

 

Sosyal hayata katılım ve yerel yönetimlerin rolü

Yerel yönetimlerin, engelli bireylerin sosyal hayata katılımını artırmaya yönelik projeler yürüttüğünü ve bu konuda Aydın'da da önemli adımlar atıldığını söyleyen Gündoğdu, “Engelli bireylerin sosyal etkinliklere katılımında hâlâ eksiklikler var ve bu konuda daha fazla çalışma yapılması gerekiyor." diye ekledi.

 

İstihdam ve mesleki eğitim sorunları

Engelli bireylerin istihdamında ve mesleki eğitiminde önemli sorunlar yaşandığını ifade eden Gündoğdu, “İşverenlerin engelli bireylere yönelik önyargıları var ve uygun iş imkanlarının az olması nedeniyle birçok engelli birey işsiz kalıyor.” dedi

 

Bakım hizmetleri ve medikal malzeme sorunları

Evde bakım hizmetlerinde ve medikal malzeme temininde de sorunlar yaşandığını belirten Gündoğdu, “Bez gibi temel ihtiyaçların fiyatları yüksek ve devletin yaptığı ödemeler yetersiz kalıyor." dedi.

 

Sağlık hizmetlerine erişim

Gündoğdu, hastanelere erişimde de sorunlar yaşandığını ve engelli bireylerin randevu almakta zorlandıklarını ifade etti. Engelli bireyler için sağlık alanında randevu işlerini kolaylaştırma amacıyla çalışmalar yapıldığını aktaran Gündoğdu, “Dernek olarak, hastanelerle protokoller imzalayarak bu sorunları çözmeye çalıştık. Aydın Adnan Menderes Üniversite Hastanesi ile protokol imzaladık. Dernek üyeleri olarak aradığımızda, randevu tarihimiz biraz daha erkene alınabiliyor.” diye  anlattı.

 

Dernek faaliyetleri ve öneriler

Gündoğdu, derneğin 266 kayıtlı üyesi olduğunu ve engelli bireylerin sorunlarını çözmek için çeşitli faaliyetler yürüttüklerini söyledi. Aydın'daki en büyük eksikliğin, engelli bireyler için iş imkanlarının yetersizliği olduğunu vurgulayan Gündoğdu, “Devlet Demiryolları şehir dışına taşınmalı ve engelli park yerleri daha etkin bir şekilde denetlenmeli.” dedi.

 

Farkındalık çalışmaları

Engelli bireylerin sorunlarına dikkat çekmek için farkındalık çalışmaları yapmayı planladıklarını söyleyen Gündoğdu, "Aydın Adnan Menderes Üniversitesi öğrencileriyle iş birliği yaparak, engelli bireylerin yaşadığı zorlukları deneyimlemelerini sağlayacak, etkinlikler düzenlemeyi hedefliyoruz." dedi.

 

Aydın’da engelli sayısı artıyor: Nedenleri ve çözüm önerileri tartışılıyor

Özellikle toplu taşıma, kamu binaları ve sosyal alanlarda erişilebilirlik sorununun devam ettiğini belirten Gündoğdu, yeni yapılan binalarda erişilebilirlik standartlarına uyulduğunu ancak eski yapılarda ciddi sıkıntılar yaşandığını dile getirdi. Belediyelerin engellilere yönelik projeler geliştirdiğini belirten Gündoğdu, “Bu projelerin geliştirilmesi güzel, ancak hala birçok alanda eksikliklerin sürüyor.” diye ifade etti. Engelli bireylerin yaşadığı sıkıntılar ve çözüm önerileri konusunda, yetkililerin daha fazla adım atması gerektiğini belirten Gündoğdu, bu konuda kamuoyunun da daha duyarlı olmasını istedi.

 

Türkiye Sakatlar Derneği Aydın Şube Başkanı Zeliha Gündoğdu'ya, engelli bireylerin yaşadığı zorlukları ve çözüm önerilerini bizimle paylaştığı için teşekkür ederiz.

 

Haber: Yusuf Konrat

 

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

OSMANLI’DAN GÜNÜMÜZE SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA

  Osmanlı İmparatorluğu'nda sosyal yardımlaşma ve dayanışma kültürü, toplumun temel değerlerinden ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

İNCİR BİR MEYVE Mİ ÇİÇEK Mİ?

  Aydın deyince aklımıza ilk incir, incir deyince de aklımıza ilk ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00