Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


AVRUPA VE TÜRKİYE’NİN EN ÇEVRECİ FABRİKASI

04.01.2023
Bilim ve Teknoloji

 

Batı Kipaş Kâğıt Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi’nin 2017 yılında yapımına başlanmış ve  2021 yılında açılışı yapılmıştır. Ürettiği ürünler, üretimdeki çeşitlilik, üretim miktarı ve kullanılan makinelerin kalitesi bakımından Avrupa ve Türkiye’nin en etkileyici üretim tesislerinin başında gelmektedir. Atık kâğıtlar kullanılmadığı ve sürekli yeni kağıt üretildiği  takdirde, dünyada her dakikada 110 bin hektar, Türkiye’de ise günde 175 hektar ormanın yok olması anlamına gelmektedir. Doğa tahribatının engellenmesi ve ekolojik dengeyi alt üst etmemek oldukça önemlidir. Atık kağıtların geri dönüşümüne büyük katkı sağlayan fabrika ekonomik bir bedel ile ödenmeyecek büyüklükte bir görev üstlenmektedir.

 

Aydın’ın Söke ilçesinde bulunan  kâğıt fabrikası, Avrupa’nın ve Türkiye’nin en büyük kâğıt üretim tesisi olma ünvanına sahiptir. Fabrika Genel Müdür Yardımcısı Ali Ercan Köse’den fabrikayı gezerken merak ettiğimiz soruların cevaplarını aldık. Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Endüstri Mühendisliği mezunu olan Köse, Adana’da başladığı iş hayatını Aydın’da sürdürmektedir. Ali Ercan Köse, yaklaşık 20 yıldır bu mesleğin içerisinde olduğunu ve işini severek yaptığını dile getirdi. 

 

Fabrikada çalışmak size nasıl hissettiriyor?

İçinde bulunduğum sektör açısından söyleyecek olursam eğer endüstri sanayisinde kullanılan kağıtları atıktan üretmek, çöpe gitmiş bir maddeye tekrardan katma değer kazandırıp bunu piyasaya sunmak tabii ki çok zevkli ve değerli bir iş. Bizim sektörde mesleğini severek yapmak gerekiyor. Çünkü 24 saat devam eden bir süreçten bahsediyoruz. Aynı zamanda bir o kadar da keyifli. İşimi severek ve isteyerek yaptığımda daha güzel oluyor. Günümüzde elbette ki maddiyat önemli fakat önemsediğimiz ilk seçenek tabii ki değil. Severek yaptığımız zamanlarda maddiyat her koşulda beraberinde geliyor. Bu yüzden keyifle yapıyorum, aşkla yapıyoruz bu mesleği.  

 

Fabrikada şu an kaç kişi istihdam ediliyor ve gelecekteki istihdam planlarınızdan bahseder misiniz?

Kâğıt grubu olarak bakarsak özellikle Söke tarafı için konuşmam gerekirse şu an bir makine faaliyette olduğu için 900 kişi istihdam edilmekte. 2024 yılının başlarında ikinci makinamızın kurulumu tamamlanacak. PM 3(2. Makine) kurulumunun tamamlanmasıyla birlikte 1 yıl sonra bu sayımız 1500-1600’e çıkacak.

 

Fabrika işlemeye başlamadan önceki ihracat hedefleriniz neydi?

Buradaki planlarımızda  minimum yüzde 50 ihracat hedefimiz vardı. Özellikle bu fabrikada üretilen bazı ürünler stratejik ürün yatırımına girmişti. Bu fabrika kurulurken teşvik belgesini öyle aldı. Türkiye'de üretim ve tamamen ithal olan kağıtlara yönelik bir makine dizaynı yapıldı. Hedef Türkiye'de genel ithalatın önünü kesmekle beraber yaklaşık yüzde elli de  ihracat hedefi vardı. Şu an o hedefleri ilk yılda yüzde 25 ve yüzde 30’a çıkmak büyük bir başarı. Çünkü normalde bu hedeflere 3-4 yılda gelmemiz gerekiyordu. Ancak ilk yılda yüzde 30’a yaklaştık. İhracat hedefimiz 700 milyon dolarken daha ilk yılda 200 milyon dolarlık bir ihracat seviyesine ulaştık. İkinci makinemiz kurulduğu taktirde ihracat hedefimize tam olarak ulaşacağımızı ve hatta çok daha üstüne çıkacağımızı düşünüyorum.

 

Hedeflerinize ulaştınız mı, bu hedeflere ulaşmanızdaki en önemli etkenler nelerdi? 

Buradaki olay, bu makineyi dizayn eden firmayla çok uzun süreli süpervizörlük hizmetleri aldık ve süreci hızlandırdık. Normalde bu tarz makineler yaklaşık 18-19 ayda normal kalite ve kapasiteye gelir. Biz bu süreci bir yıla kadar çekebildik. Kalite ve kapasite oturdukça yurt dışındaki kalite seviyesine ulaştık. O kaliteye hedeflenenden daha önce ulaştığımız için daha ilk yılda ihracat hedeflerini gerçekleştirmiş olduk.

 

Fabrikayı özel kılan nitelikleri nelerdir? 

Bu fabrikayı özel kılan en önemli özelliği dünyada sayılı fabrikalardan biri olması. Bu fabrikada birçok farklı ürün grubu mevcut. Normalde ürün skalasının bu kadar geniş olduğu ve hepsinin tek makinede işlem gördüğü dünyada başka bir makine yok. Market koşullarında düşündüğünüzde kapasite çok büyük farkla yıllık 720 bin ton. Böyle olunca tek tip bir üretimle kendine rakip olursun. Bundan dolayı bu fabrikada yaklaşık 90 ile 400 gram arasında, farklı türlerde kağıtlardan çok geniş bir ürün yelpazesi bulunmamaktadır. Kuşeli üretimlerden, esmer protetik ve test dediğimiz endüstri sanayisinde bulunan kutuların hammadde kağıtların üretimi de yapılmakta. Bu kadar farklı ve geniş bir ürün yelpazesi olması da sizi pazarda söz sahibi yapıyor. Piyasanın düştüğü zamanlar, ekonominin bozulduğu zamanlarda bile bu farkla durmadan faaliyette ve ayakta kalabiliyor. Çünkü belli bir sektörde daralma olduğunda diğer sektöre çalışabiliyorsun. Çünkü ürün yelpazemiz çok geniş ve devamlılığı çok fazla.

 

Kâğıt Fabrikası’nın ülke ekonomisine şu anki katkısı nedir, fabrikanın ülke ekonomisine katkı açısından  gelecekteki hedefleri nelerdir?

PM dediğimiz makinenin ilki Kahramanmaraş’ta bulunmakta. İkinci makine ise Söke'deki bu fabrikada üretim sağlamaktadır. Bu fabrikanın kuruluş amacı yapılan kağıt ithalatının önünü kesmek içindi. Hedefi de 600 milyon dolara yakın yıllık ithalatın önünü kesmek ve bu paranın yurt içinde kalmasını sağlamak. Üçüncü makinenin gelmesiyle buradaki hedef yıllık bir milyar dolara çıkmak yani yıllık bir milyar doların ülkede kalmasını sağlamak. Bu fabrikanın ayrıca çevreci etkisi bulunmakta. Bu makine dünyanın en son teknolojisi kullanılarak üretilen ve çevre dostu makine politikasıyla kurulmuş bir makine. Dışarıya hiçbir atık verilmiyor. Deşarj ettiğimiz su, bir nehirde akan sudan daha temiz. Bu şekilde kurgulanmış bir fabrika. Tüm atığımızı kendi içimizde değerlendiriyoruz. Tamamen sıfır atık politikası ile çalışıyor. O hedeflerimize ulaşmış bulunmaktayız. Bu fabrikada tamamen geri dönüşümle üretim yapılıyor. Şu an dünyadaki ormanlık alanların giderek yok olduğunu  düşünürsek  tamamen atık kâğıttan üretim yapıyor olmak ve bu yok oluş sürecine karşı durmak oldukça önemli bir durum ve bizim için de bir gurur kaynağı. 

 

Batı Kipaş Kâğıt Fabrikası, tamamen geri dönüşümle atık kağıtların toplanarak yeniden kullanıma hazır hale getirildiği en büyük kâğıt üretim tesisidir. Fabrikanın Genel Müdür Yardımcısı Ali Ercan Köse ile gerçekleştirdiğimiz röportajda ülkemize ithalat-ihracat alanında sunmuş olduğu  katkı ve çevreci yaklaşım ele alınarak kurulan fabrika  hakkında detaylı bilgi aldık. Ali Ercan Köse, dünyanın en son teknolojisi kullanılarak üretim yapıldığı bu fabrikada gençlerin daha fazla var olmasını istediklerini ve sanayiye ilgi göstermeleri gerektiğini dile getirdi. Bize zaman ayırdığı ve fabrikada bize eşlik ettiği için kendisine teşekkür ediyoruz. 

 

Haber: Süleyman Anaç

Fotoğraf: Duygu Karaman

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

OSMANLI’DAN GÜNÜMÜZE SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA

  Osmanlı İmparatorluğu'nda sosyal yardımlaşma ve dayanışma kültürü, toplumun temel değerlerinden ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

İNCİR BİR MEYVE Mİ ÇİÇEK Mİ?

  Aydın deyince aklımıza ilk incir, incir deyince de aklımıza ilk ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00