Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


ATIKLARIN YENİDEN CANLANIŞI: BİR BAHÇENİN SANAT DOLU DÖNÜŞÜMÜ

17.03.2024
Kültür Sanat

 

Aydın’da yaşayan 66 yaşındaki Mahmut Aydın, çöpten topladığı malzemeleri süs eşyası yaparak geri dönüştürüyor. Atık malzemeleri birer sanat eserine dönüştüren Aydın, evinin bahçesinde ve çatı katında sergilediği ürünlerle görenleri adeta büyülüyor.

 

Aydın’ın Efeler ilçesinde yaşayan emekli Veteriner Hekim Mahmut Aydın, pandemi döneminde atık ve kullanılmayan malzemeleri geri dönüştürmek için harekete geçti. Gençlik yıllarında bu yana resim sanatına ilgi duyan Aydın, otomobil lastikleri, sandalye, su kapakları gibi materyalleri kullanışlı eşyalara dönüştürüp bahçesinde ve çatı katında sergiliyor. Pek çok atığı doğaya kazandırmak için birbirinden farklı tasarımlar oluşturan Aydın, yaptığı ürünlerle bahçesini adeta sanat bahçesine dönüştürdü.

 

“Bu işe çocukluktan beri meraklıyım”

Bu işin içten gelen bir şey olduğunu vurgulayan Aydın, çizim işlerine çocukluktan beri meraklı olduğunu belirtti. Evinin bahçesinde süs eşyalarını yaparken inanılmaz derecede keyif aldığını söyleyen Aydın, “Atıklar, çoğu insan için sadece çöpe atılacak malzemeler olabilir. Ancak benim gözümde her biri potansiyel bir sanat eseri. Kırık bir tabak, eskimiş bir çatal veya kullanılmayan bir sürahi, benim ellerimde yeniden hayat buluyor. Her bir parça, benim için bir hikâye anlatıyor ve bu hikâyeyi şekillendirmek beni gerçekten mutlu ediyor.” dedi. 

 

Süs eşyalarını yaparken zamanın nasıl geçtiğini anlamayan Aydın, insanlara atıkların yeniden değerlendirilebileceğini ve herkesin bir şeyler yapabileceğini söyledi. Bu işin sadece bir uğraş değil, kendisi için yaşam tarzı olduğunu söyleyen Aydın, “Atıklardan sanat yaratmak, benim için içten gelen bir şey ve bu tutkumu paylaşmaktan mutluluk duyuyorum. Umuyorum ki, insanlara ilham verir ve onları atıkların değerini keşfetmeye teşvik eder.” ifadelerini kullandı. 

 

“Pandemi döneminde bu işe başladım”

Pandemi döneminde, evde daha fazla zaman geçirmeye başladığını ve bu süreci verimli geçirmek için bu işe başladığını söyleyen Aydın, “Çöplerdeki atıkları gördükçe, onlara yeni bir hayat verme fikri doğdu içimde. Lastik, sandalye, su kapakları veya kullanılmayan bir sürahi, elimde yeniden hayat buldu. Bu süreç, sadece benim için değil, aynı zamanda çevremdeki insanlar için de ilham verici oldu.” dedi. Bu sürecin kendisi için bir gelir kaynağı olmanın ötesinde, ruhunu besleyen bir uğraş haline geldiğini de vurgulayan Aydın, “Belki de en önemlisi, pandemi döneminde insanlara atıkların yeniden değerlendirilebileceğini ve herkesin bir şeyler yapabileceğini hatırlatmış olmam.” diye konuştu.

 

“Sergi açmak istiyorum”

Pandemi döneminde başladığı bu serüveni, daha da ileriye taşımak istediğini söyleyen Aydın, “Atıklardan süs eşyaları yapma tutkum, beni bir sergi düzenleme fikrine yönlendirdi. İleride, yaptığım eserleri bir sergi alanında sergilemek istiyorum. Bu, sadece benim işimi daha geniş kitlelere tanıtmakla kalmayacak, aynı zamanda atıkların sanata dönüşümünü ve sürdürülebilir yaşamı desteklemek için bir platform olacak. Sergide, atıklardan nasıl sanat eserleri yarattığımı ve her bir eserin arkasındaki hikâyeleri paylaşmak istiyorum. İnsanların, atıkların yeniden değerlendirilerek nasıl güzel ve anlamlı eserlere dönüştüğünü görmelerini ve belki de kendi çevresel farkındalıklarını artırmalarını umuyorum.” ifadelerini kullandı.

 

Geri dönüşümle ilgili bize bilgiler veren, bilinçlendiren ve evinin kapılarını bize açan Mahmut Aydın’a teşekkür ederiz.

 

Haber: Enes Uzun

 

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00