Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


ANNE KARNINDA BAŞLAYAN YOLCULUK: MÜZİK

13.11.2022
Kültür Sanat

 

Çocuklarda müzik eğitiminin fiziksel ve zihinsel faydalarını öğrenmek adına alanında uzman kişilerle görüştük. Çocuklarda müzik eğitiminde bir çok metot bulunduğunu söyleyen Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Müzik Öğretmenliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Onur Topoğlu, “Shinichi Suzuki diyor ki; müzik dil gelişimi gibidir, annen, baban hangi dili konuşuyorsa, onu konuşursun müzik de böyledir. İyi müzik dinlersen çocuğun da iyi müzik dinler, müzikle ilgilenir.” dedi. 

 

Müziğin ruhun gıdası olduğu söylenir, lakin müzik hayatımıza sadece ruha dokunmakla etki etmez. Müzikle ilgilenen bireylerin zihinsel ve fiziksel olarakta birçok ilerleme kaydettiği görülür. Farklı yaş gruplarından birçok insan müzik eğitimi alıyor. Çocuklarda ise müzik eğitimi daha büyük fark yaratıyor. Çocuklarda müzik eğitimi ile ilgili sorularımızı Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Müzik Öğretmenliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Onur Topoğlu ve Müzik Öğretmeni Adnan Görkem Erdem’e sorduk. 

 

Anne karnı döneminde müziğin bebeklere etkisi nelerdir?

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nde Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Onur Topoğlu müziğin bebeklere etkisi hakkında, “Shinichi Suzuki diyor ki; müzik dil gelişimi gibidir, annen, baban hangi dili konuşuyorsa, onu konuşursun müzik de böyledir. İyi müzik dinlersen çocuğun da iyi müzik dinler, müzikle ilgilenir. Bebeklerin ritmi ilk hissedişleri annelerinin kalp ritmi ile başlar. Dolayısı ile müzik eğitimi anne karnında başlar. Japon bir eğitimci olan Suzuki, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra öksüz kalan çocukları topluma kazandırmak adına bir eğitim metodu çıkarıyor. Bu metot ile ilgili 10 kitaplık bir serisi var. Çok basit eserlerden, çok zor repertuar eserlerine kadar uzanan bir yelpazesi vardır. Bu 10 kitabın ses kaydı CD’leri bulunmakta, anne karnında dinletilmeye başlanıyor ve bebeğin gelişimine etkisinin yanı sıra aile de repertuara hâkim oluyor. Bizim de 2 yaşında bir çocuğumuz var ve çocuğumuzda bunu uygulamaya başladık.” sözlerini kullandı.  Müzik Öğretmeni Adnan Görkem Erdem bu konu hakkındaki görüşlerini, “Anne karnı dönemindeki bebeklerde yapılan araştırmalar, müziğin titreşimleri sayesinde anne karnındaki bebeğin hissetmesi ve bu tepkilerin anlaşıldığı yönünde olmuştur. Anne karnında bebeklere müzik dinletmenin sakinleştirici, gevşetici ve kendini güvende hissetme gibi etkileri vardır.” şeklinde ifade etti.

 

Çocukların müziği bilinçli olarak algılama kabiliyeti ne zaman ortaya çıkar?

Kendi çocuğu olması ile müzik eğitiminin çocuklara etkisini bizzat deneyimlediğini söyleyen Topoğlu, “Çocuk kulağı, duymaya başladığı andan itibaren müziği algılamaya başlar. Bundan önce en önemli algı, anne karnında hissettiği annenin kalp atış ritmidir. Bebeklerin, fön makinesi ve süpürge gibi parazit seslerle huzur ve rahatlık bulmalarının sebebi de anne karnındaki duyduğu sesler ile benzerlik göstermesidir. Bebeklerin ne zaman el kol koordinasyonu gelişir ise elleri ile ritmik hareketler yapmaya başlar. Bu ritim hareketleri ile bir buçuk iki yaşlarında müziğe tempo tutmaya başlarlar.” dedi. Erdem ise bu konu hakkında, “Anne karnı dönemde bebeklerin hissetmeye başladığı müzik, bebek doğduktan sonra da dinletilen müziklere göre verilen tepkiler ile ölçülebilmektedir.” şeklinde konuştu.

 

Haber: Şule Diş

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

OSMANLI’DAN GÜNÜMÜZE SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA

  Osmanlı İmparatorluğu'nda sosyal yardımlaşma ve dayanışma kültürü, toplumun temel değerlerinden ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

İNCİR BİR MEYVE Mİ ÇİÇEK Mİ?

  Aydın deyince aklımıza ilk incir, incir deyince de aklımıza ilk ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00