Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


ANİMASYON TÜM SEKTÖRLERİN KALBİDİR

20.05.2022
Kültür Sanat

Türk yapımı animasyon çizgi film Rafadan Tayfa’nın yapımcılığını ve yönetmenliğini üstlenen İsmail Fidan “Animasyon ve Çizgi Film” sektörüne dair önemli detaylar ve bilgiler verdi.

Yapım aşaması meşakkatli fakat izlemesi bir o kadar keyif veren bunun yanında bizi çocukluğumuza alıp götüren animasyon ve çizgi film, 7’den 70’e her kesim tarafından izlenebilir. Peki animasyon ve çizgi film  nedir? birazda bundan bahsedelim. Batı kültüründen gelen animasyon ve çizgi filmi ayrı ayrı ele alırsak şayet; günümüz sinemasının en vazgeçilmez öğelerinden biri olan animasyon bir başka deyişle canlandırma sineması, resim ya da nesnelerin hareketli ve canlı oldukları yanılsamasını uyandıracak biçimde düzenlenmesi işlemidir. Diğer bir yandan ise sinema eğlence aracı olarak görülen büyüklerden daha çok çocukların hayal dünyasını bir tık öteye taşıyan çizgi film, kare kare bir hikayenin anlatılmasıdır. Başarılı bir animasyon film olan Rafadan Tayfa'nın yapımcısı ve yönetmeni İsmail Fidan bu alanda akla gelen ilk tecrübeli isimdir. Gelin, bir de bu alana gönlünü kaptıran Fidan’dan  animasyon ve çizgi filme dair bilgiler edinelim.

İsf  Studios adında bir yapım şirketi kurdu
Yıllar içerisinde bu konuda kendini geliştirmeye devam eden İsmail Fidan, 2012 yılında bu işi bir girişimcilik serüvenine dönüştürmeye karar verdi. İSF STUDİOS adında bir yapım şirketi kurarak kendi animasyon filmlerinin yapımcısı ve yönetmeni olmaya başladı. İlk projesi ise TRT Çocuk ekranlarında yediden yetmişe herkesin sevdiği “Rafadan Tayfa” isimli animasyon filmi oldu. Aynı zamanda bu proje, yerli çizgi dizilerin yapılmasına ve yaygınlaşmasına da öncülük etti.

Düşük bütçe ile kurulan şirket giderek büyüdü
2012 yılında düşük bir bütçe ile kurulan ve gün geçtikçe büyümeye devam eden İSF STUDİOS kurucusu İsmail Fidan, günümüzde de aktif olarak bu şirketin yapımcılığını ve yönetmenliğini yapmaktadır. Çeşitli projelerle de eğlenceli animasyon dizi ve filmlerini üretmeye devam etmektedir. Böylelikle Sektörüne getirdiği yeniliklerle herkesin takdirini kazanmayı başarmıştır.

Animasyon tüm sektörlerin kalbidir 
Animasyon sektörünün tüm sektörlerin kalbinde olduğunu söyleyen Fidan, “Animasyon tekniği; sinema, resim, heykel, fotoğraf gibi birçok farklı disiplin ve tekniği bir araya getiren, bunun yanında farklı sanat disiplinleri ile oluşturulmuş durağan imgelerin, değişik teknikler kullanılarak art arda yerleştirilerek izleyicide hareket algısının oluşturulması.” olarak tanımladı.

Türkiye'de animasyon sektörü 
Fidan, “Türkiye'de önceki yıllarda animasyon çizgi film kategorisi çok iç açıcı değildi fakat günümüzde animasyon sektörünün gelişimi giderek hız kazanıyor ve sektörde her geçen gün müthiş kabiliyetler artıyor. Özellikle TRT sayesinde stüdyo sayıları arttı ve bunun en güzel örneğini Rafadan Tayfa ile yaptık. Rafadan Tayfa kuşaklar arasında kaliteli bir vakit geçirme olanağı sağladı. Yaptığımız her başarıda bu sektörün önünü açıyor. Geleceği parlak en iyi sektörlerden ve mesleklerden bir tanesi.” ifadelerini kullandı.

Yetenekli olmak, olmamak! 
Fidan, animasyon sektöründe çalışmak için yetenekli olmanın gerektiğini ya da gerekmediğini şöyle dile getirdi: “Bu alanda yeteneği olan aynı zamanda yetenek sınavında başarılı olan arkadaşlarımız her zaman bir adım öndedir. Ayrıca iyi bir çizim yapabilen arkadaşlar iyi bir post yapabilir anlamına gelmektedir. Fakat bu sektörün olmazsa olmazı kişinin sanatsal gerekliliği dışında teknik bir altyapıya sahip olması yani tekniksel gerekliliklere sahip olması gerekmektedir. Bu sektör içerisinde hem sanatsal gereklilik hem de tekniksel gereklilik barındırır. Aslında bu her departmanda aynıdır siz ne kadar gerekli donanıma ve tecrübeye sahipseniz iş bulabilirsiniz.” ifadelerini kullandı.

Rafadan Tayfa’nın başarısı
Rafadan Tayfa’nın başarı sebeplerinden biraz bahseden Fidan “içeriğinde şiddet, cinsellik, büyü ya da kötü bir karakter yoktur. İki yaş izleyicisinden seksen yaş izleyicisine kadar geniş bir kitleye sahip filmdir. Çizgi film karakterlerini kurgularken gerçek karakterlerden ilham aldım ve bence Rafadan Tayfa’nın bu kadar başarılı olmasının en önemli sebebi. Filmin karakterlerini yaşadığınız ortamdan seçerseniz daha doğru olur çünkü karakterin fikrini ve eylemlerini belirlemenizde size yardımcı olacaktır. Aksi takdirde tanımadığınız yepyeni bir karakterle çalışırsanız işinizi zorlaştırmış olursunuz ve her şeyi düşünmeniz gerekir.” dedi.

Bir çizgi film nasıl yapılır? 
Bir çizgi filmin hazırlanması için gerekli olan aşamalardan bahseden Fidan “öncelikle iyi uygulanabilen bir fikriniz olsun yani daha basit düşünün ki daha başarılı olsun sonrasında filmin senaryosu hazırlanmalı ve bundan sonra ise artık her şeyin tasarlanması lazım. Tasarım departmanında iki tasarımcı bulunur bunlar karakter tasarımcısı ve çevre tasarımcısıdır. Eğer çalışmanız 3D projesi olacaksa bunların tamamının modellenmesi gerekir. Bu aşamadan sonra ise kaplama departmanına geçilir. Kaplama departmanından sonra canlandırma animasyon departmanına geçilerek burada karakterler canlandırılır. Sonra storyboard departmanında kameralar nasıl konumlanmalı, karakterler nerede ve nasıl oturmalı belli olur daha sonra seslendirme departmanlarından ses alınarak ses efektlerinin kontrolü sağlanır. Animasyon bittikten sonra, render departmanında binlerce kare çıkarılarak, kompozit departmanında renk düzenlenmesi yapılır ve en sonunda müzik eklenerek tamamlanan proje TRT'ye teslim edilir.” diye belirtti.

 

Haber: Kezban Durmuş

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00