Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


ANADOLU'NUN SÜPERLERİ

18.11.2023
Spor

 

Spor denildiği zaman ilk akla gelenlerden biri olan futbol, sadece İstanbul takımlarından değil, Anadolu’nun birçok ilinde ve ilçesinde kurulan futbol takımlarıyla oluşan büyük bir spor camiasıdır. Yeteneklerine güvenen, futbola sahip çıkan spor sevenlerin spora atılmasıyla beraber futbol camiası geniş kitlelere hitap ederek gençlerin ilgi odağı haline gelmiştir. 

 

Ülkemizin adını dünya genelinde duyuran milli takım, Süper Lig’de oynayan yetenekli oyuncularımızdan oluşmaktadır. Süper Lig oyuncularından ziyade Anadolu takımlarının futbol dünyasında ne durumda olduğunu ele alacağız. Dünyada ve ülkemizdeki tüm gözlerin ilgi odağı haline gelen futbol oyunu 11 kişilik kadro ile oynanmaktadır. Anadolu Ligi, bir diğer adıyla Bölgesel Amatör Lig’inde (BAL) bulunan Bilecikspor’un 22 yaşındaki genç sol stoper oyuncusu Yusuf Deniz Akbay, Muğlaspor’un 20 yaşındaki genç sağ bek oyuncusu Erdoğan Yiğit Doğan ve Nişantaşıspor’un 33 yaşındaki tecrübeli sağ-sol kenar oyuncusu Sabur Eser ile Süper Lig’de yaşanan futbolcu sorunlarını, hakem hatalarını ve iki ayrı ligdeki şartları futbolseverler için değerlendirdik. 

 

“Aşağıdan yukarıya...”

Anadolu Ligi ile diğer liglerin farkından bahseden Bilecikspor’un genç stoperi Deniz Akbay, “Spor hayatına sokak aralarında oynayarak başladım, birçok arkadaşın da böyle başladığını söyleyebilirim. Anadolu Ligi’nin diğer liglerden farkı aslında imkanlardır. Süper Lig’de imkanlar daha iyi seviyede iken Anadolu Ligi’nde imkanlar bütçe doğrultusunda düzenlenir. Futbolcuların gelişimi için üst liglerdeki hocalar özel olarak ilgilenebiliyor. Bizim için genelde aşağıdan yukarıya çıkınca zorlanacağımızı söyleyenler oluyor ama bu tam tersidir. Aşağıdan yukarıya çıktıkça gelişiyorsun, daha iyi oluyorsun. Üst ligde zor olabilecek tek şey belki orada daha tecrübeli olanlarla yaşayacağın karşılaştırma, taraftarın beklentisini karşılayabilecek miyim düşüncesi psikolojik olarak zorlayabilir.” derken lig karşılaştırmasında bulunan bir diğer tecrübeli oyuncu Sabur Eser ise, “Anadolu Ligi’nde oynayan oyuncular, diğer oyuncular gibi milyonlar kazanmıyor. Burada oynayan oyuncular daha çok ailesini geçindirecek ödemeler alıyor. Bu ligde oynayan oyuncuların bir çoğunda resmi iş sözleşmesi yok. Olan kişilerin de hangi durumda ödeme alacağı net olmayabiliyor. Sakatlanan oyuncularla özel olarak ilgilenen hocalar burada pek olmuyor. Ya oyuncunun ciddi bir sakatlığı olacak ya da yeni transfer olacak ki, takıma eşdeğer olması için özel hoca ilgilensin.” diyerek lig karşılaşmasından bahsetti.  

 

VAR gelsin

Futbol hakemlerinin, müsabakalar sırasında aldığı kararlardan bahseden Muğlaspor’un genç sağ bek oyuncusu E. Yiğit Doğan, “Hakem hataları illaki oluyor. Hakemler bir karar alıyorlar ve oyuncuların veya taraftarların karşı çıkmasını, oluşan baskıyı bazen kaldıramıyorlar. Örneğin, Bilecikspor-Şırnakspor maçıydı sanırım, kritik bir maçtı. Bu maçta alınan hatalı kararlar vardı. Var sistemi olmadığı için hakem ne karar verirse ona karşı çıksanız da bir anlam ifade etmiyor. Bu nedenle kararları daha iyi değerlendirebilecek, daha dikkatli hakemlerin olmasını ve hakem kararlarının kontrolü için var sisteminin olması gerektiğini söyleyebilirim.” derken Sabur Eser, “VAR (video assistant referee-video yardımcı hakem) sistemi en büyük fark. Şampiyonluk maçına çıktığınız zaman hakem kararı her şeyi değiştirebiliyor. Karar doğru mu, değil mi tartışması yapamıyor, hakeme karşı gelemiyorsun çünkü kanıtın yok. Bu durumda da şampiyonluğu kaydedebiliyoruz. Bunlar yaşanılan şeyler. Kulüpler şampiyonluk maç hazırlığına milyonlar yatırıyor ama bir kararla her şey bitebiliyor. Futbolcular ve kulüp içinde çalışanların her birinin emeği de boşa gitmiş oluyor.  Kulüpler bunun için gerekirse ayrı bütçe ayırmalı.” dedi. 

 

“Birden hakemliği bırakıyorlar” 

Son zamanlarda gündemde olan hakemlerin spor kulüpleri ile ilişkisini de değerlendiren Nişantaşıspor oyuncusu Sabur Eser, “Bu olay biraz göreceli bir şey aslında. Bizzat şahit olmadığım için bu konuda yorum yapmak ne kadar doğru olur bilmiyorum. Fakat şöyle bir durum da var ki, bu tarz düşüncelere açık kapı bırakıyor. Şampiyonluğa giden bir takımın maçı oluyor, maç sonrası bir hakem aniden hakemliği bırakıyor. Bu da bir acaba dedirtiyor.” derken Y. Deniz Akbay, “Kulaktan dolma bilgilere sahip oluyoruz biz de. Kendi öğrencilerinin, yakınlarının tanıdıkları olduğu için çıkar ilişkisi olanların söylemlerine kulak aşinasıyız.” dedi.

 

“Klişe ama çok çalışsınlar”

Gerçekleştirdiğimiz röportaj sonrası spora ilgi duyan gençlerimiz için de iyi dileklerde bulunan Anadolu Ligi oyuncuları, “Klişe olacak belki ama çalışsınlar, yeteneklerinin peşinden gitsinler. Yeteneklerini doğru kullansınlar, harcamasınlar. Anadolu Lig’i amatör bir lig. Doğrudan Süper Lig isteyenler de vardır, acele etmesinler. En alttan yukarı çıkınca belli başlı zorluklar çekerler ama asıl zorluk yukarıdan aşağıya düşmektir. Önlerine gelen fırsatları kaçırmasınlar, her fırsatı doğru değerlendirsinler. Bir de kitap okusunlar.” diyerek sözlerini tamamladı.

 

Sporseverler için günümüz gündeminde olan takımların bulunduğu ligi ve genç cevherlerin bulunduğu Amatör Ligi’ni değerlendiren Yusuf Deniz Akbay, Sabur Eser ve Erdoğan Yiğit Doğan’a teşekkür ederiz.  

 

Haber: Esra Utku

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00