Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


ANADOLU’DAN BATIYA UZANAN BİR SANAT: “ YAMALI BOHÇA KIRKYAMA”

07.04.2022
Kültür Sanat

Üretim biçimleri değişmiş olsa da tarih boyunca kumaşın ve dokumanın önemi yerini hep korumuştur. Meşakkatli bir üretim sürecinin ardından kullanımı sonrası arta kalan pek çok kumaş parçası, Anadolu kadınının hünerli elleriyle buluşunca yepyeni bir sanatı da beraberinde getirmiştir.

Yamalı bohça yani kırkyama, tek başına kullanılamayacak kumaşların meydana getirdiği renk uyumuyla ortaya çıkan bir sanattır. Kırkyamanın ortaya çıktığı tarihe bakıldığında, internet kaynaklarından edinilen bilgilere göre İskitler’e kadar uzandığını söyleyebiliriz. Dünyada ilk sayılan kırkyama örneği M.Ö. 100- M.S. 100 yılları arasında İskit beyinin mezarından çıkarılmıştır. Eski dönemleri düşündüğümüzde var olan üretim zorluğu nedeniyle kumaş israfını önlemek amacıyla yapılan kırkyamalar, üretildiği toplumun kültürel değerleri ile de birleşince bir sanat yapıtı halini almıştır.

Kırkyama türleri ve yapım teknikleri
Birden fazla türü olan kırkyama, Anadolu’nun neredeyse her köşesinde başka bir isim ile anılmaktadır. Kırkpare, kırkbenek, ekli bohça, kırıklı işi, benekli iş, çapıt gibi isimler aslına bakıldığında yapım tekniği farklılığından doğan isimlerdir.

Köşk Halk Eğitim Merkezi’nde görev yapan Usta Öğretici Aynur Atmaca, geçmişte kullanılan tekniğin hala kullanılıyor olduğunu ancak makineleşmenin getirdiği kolaylık sayesinde bu tekniklere daha az ihtiyaç duyduklarını dile getirdi. Kırkyamaları meydana getirirken doğaçlama ve kalıpla çalışma adını verdikleri iki farklı çalışma türü olduğunu söyleyen Atmaca, bu türlerin yapım aşamasında aplike ve şerit çalışma tekniği ya da kalıp kullanmadan yapılan düz birleştirme tekniğini kullanarak eserler oluşturduklarını belirtti. Elde tutturma tekniği adını verdikleri teknik ile hazırladıkları kırkyamaların daha güzel ve özel olduğunu hissettiğini ifade eden Atmaca, elde tutturma tekniğiyle hazırlanan kırkyamaların sanatsal değerinin, makine kullanılarak hazırlanan kırkyamalara göre fazla olduğunu belirtti.

Batılılaşmış kırkyama “Patchwork”
İsrafın önüne geçebilmek ve ihtiyaçları karşılamak adına ortaya çıkan kırkyama, diğer sanat dallarında da olduğu gibi evrensel bir hal almıştır. Günümüzde ülkemizdeki el sanatları kitaplarında bile ‘patchwork’ olarak tanımlanan kırkyama, sadece halk dilinde temel anlamını korumayı başarabilmiştir. 

Batılı toplumların kendi dillerine çevirdikleri kırkyama yani patchwork, Anadolu’da, ortaya çıktığı tekniklerle neredeyse aynı şekilde sürdürülmeye devam etse de, bu sanat batılı toplumlarda oldukça değişiklik göstermiştir. Bu değişimin temel nedeninin kullanılan makinelerin gelişmişliği olduğuna vurgu yapan Usta Öğretici Atmaca, “Özel kasnakları var, ikişer metre mesela yorganlama yapılan sanayi dikiş makineleri var. O makineden okullarımızda da yok bildiğim kadarıyla, şimdiye kadar hiç rastlamadım.” dedi.

Kırkyama ürünlerin bir eşi daha yoktur 
Batılı toplumlarda endüstri halini alan kırkyama tekniği, hazır kalıpların kullanımı ile üretilmektedir. Dolayısıyla herkesin meydana getirebileceği bir ürün halini almıştır. Kırkyama, patchwork adı verilen eserlerin yanı sıra gelişigüzel artık kumaş parçaların birleştirilmesi ve üzerine eseri oluşturan kişiyi yansıtan nakışların işlenmesiyle tek ve biricik olan sanat eseridir. Kırkyamanın kullanımı oldukça geniş bir alana yayılmıştır. Yatak örtüleri, ceket, yelek, yastık gibi pek çok üründe karşımıza çıkan bu sanat dalı, öğreticiler tarafından hala eğitimi verilen bir alandır. Batıda olduğu gibi endüstri haline gelmemiş olan eşsiz sanat eserlerini, halk eğitim merkezlerinde açılan kırkyama sergilerinde görmeniz mümkündür.

Haber & Fotoğraf: Bengisu Erol

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

OSMANLI’DAN GÜNÜMÜZE SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA

  Osmanlı İmparatorluğu'nda sosyal yardımlaşma ve dayanışma kültürü, toplumun temel değerlerinden ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

İNCİR BİR MEYVE Mİ ÇİÇEK Mİ?

  Aydın deyince aklımıza ilk incir, incir deyince de aklımıza ilk ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00