Futbol, dünyanın en çok izlenen ve takip edilen spor dallarından birisidir. Ülkemizde de futbolu gencinden yaşlısına milyonlarca kişi seyretmektedir. Ülkemizde futbola olan ilgi beraberinde birçok futbol kulübünü ve ligleri oluşturmuştur.
Futbol takımları bulunduğu mahalleyi, semti ya da koca bir şehri temsil eder. Maç günleri şehirde oluşan atmosfer, aynı şehirde bulunan iki ilçenin kıyasıya rekabeti o şehri hareketlendirir. Profesyonel liglerde bulunan takımlara olan ilgi amatör futbola olan ilgiyi azaltmıştır. Amatör futbol, profesyonel liglerin bel kemiğidir. Burada görev alan oyuncular gelecek dönemde profesyonel liglere hazırlanmaktadır. Şehrin ve taraftar desteğinin yeterli olmadığı amatör liglere destek için projeler oluşturulmuştur. Uzun yıllar Süper ligde ve milli takımlarda forma giyen bir çok futbolcunun amatör liglerde oynayan takımlarda forma giymesiyle, amatör futbola olan destek amaçlanmıştır. Bölgesel Amatör Lig 9. Bölge 3. Grupta mücadele eden Aydın Büyükşehir Belediyespor’un 32 yaşındaki forveti Çağlar Yıldızer, amatör futbolu ve zorluklarını değerlendirdi.
“Destek projeleri, amatör futbola olan ilgiyi artırıyor”
Amatör futbolu desteklemenin önemine değinen Çağlar Yıldızer, sözlerine şöyle devam etti: “Amatör futbolu tanıtmak ve destek olmak için öncelikle şehrin büyüklerinin takımlara sahip çıkması gerekiyor. Sahip çıkılmadığı sürece tanıtmak ve destek olmak zor bir hale geliyor. Ayrıca takımın da uzun yıllar lig düzeyinde devamlılık kazanması gerekiyor. Ibrahima Yattara’nın Yeşil Çivril Belediyespor’a transferi sokaktaki halk tarafından konuşuluyorsa zaten o takım bunu başarmış demektir. Tabii ki reklam amaçlı bu tarz Türkiye genelinde ismi duyulmuş oyuncuların transfer edilmesi, amatör futbolun ülke genelinde daha çok tanıtılmasına yardımcı olur.”
Profesyonel lige giden yolda amatör ligler
Profesyonel liglere giden yolun amatör futboldan geçtiğini, birçok oyuncunun amatör liglerde oynayarak yetiştiğini belirten Yıldızer, “Amatör liglerin ve altyapının önemi çok büyük. Tabii ki amatör futbolda da çok büyük yetenekler var. Bir oyuncunun profesyonel liglere çıkabilmesi için amatör liglerde de olsa futbolun içinde kalabilmesi gerekiyor. Çünkü herkes direkt üst liglere adım atamıyor, atanlar var tabi ama hedeflerin doğrultusunda ilk yıllarında profesyonel liglere adım atmasa bile amatörde kalıp, kendini geliştirip ileriki yıllarda üst liglere hatta milli takımlara kadar giden Çağlar Söyüncü örneği var. O yüzden amatör ligler ve altyapı olmazsa olmazlardan bir tanesidir.” ifadelerini kullandı.
“Bölge takımlarını tutmak amatör futbola olan ilgiyi artırır”
Bölge halkının desteklemesiyle amatör futbola olan ilginin artacağını, bu şekilde birçok kulübün en alt ligde olsalar dahi kemik kitlesinin olduğunu ifade eden Yıldızer, “Neredeyse her şehrin geçmişten gelen çok fazla sayıda taraftarı olan takımları var. Bunlardan kendi memleketim Aydınspor, Göztepe, Kocaeli, Karşıyaka ve şu an amatör ligde mücadele eden Diyarbakırspor. Bu takımların hepsinin geçmişte başarılı olduğu ve uzun yıllar bu liglerde kalıcı olarak günümüze kadar yoğun taraftar elde etmiş takımlardır. En alt ligde bulunsalar dahi takımlarını destekleyen yapıya sahiplerdir. Bu yüzden de şehirde sahiplenme geçmiş başarılardan ve kalıcı olmaktan gelir. O şehrin tanıtımına da çok fazla bir şekilde katkı sağlar.” diye konuştu.
“Kolay gibi görünse de zor iş”
“Her meslek severek yapılmalıdır. Futbolculuk da her şeyden önce severek yapılacak bir meslek haline gelmelidir.” diyen Yıldızer, “Futbol kolay gibi gözükse de aslında çok zordur. Hani derler ya kolay bir iş yok diye bu da öyledir. Sevmeden bir iş bence yapılmaz. Futbolda yeteneğin ile belli bir yere kadar gelirsin ama sevmediğin bir işte ne kadar kalıcı olabilirsin ya da gerçekten yeteneğinin hakkını verebilir misin diye soracak olursak bence kesinlikle veremezsin. Her şeyden önce severek yapman gerekir yemeği bile severek yapmazsan istediğin lezzeti veremezsin. Futbol dahil her meslek için geçerli bence.” sözleriyle futbolda sevgi ve yeteneğin birleşmesinin önemine değindi.
“Hem sahada hem de psikolojik olarak mücadele ediyorsun”
Amatör liglerde koşulların profesyonel liglere göre zor olduğunu belirten Yıldızer, “Amatör liglerde yeterli bakım olmadığı için oynanan sahalar, soyunma odaları tabii ki üst düzey olmuyor. Profesyonel liglerde oynadığım zamanlarda antrenman yaptığım yerler kolay kolay çamur olmazdı. Hem zemin olarak, hem yeme içme şartları olarak çok daha iyi zamanlarım olmuştu. Amatör liglerde mücadele ederken yağmurlu havalarda, soğukta, çamurda mücadele etmek zorundasın. Maç günleri ayrı stres oluyorsun, hem taraftar baskısı hem yönetim baskısı. Prime dayalı kazanç olduğu için daha çok stres ve baskı altında kalıyorsun. Aynı zamanda fazla sayıda taraftarın varsa eğer psikolojik olarak da çok etkileniyorsun.” diyerek sözlerini noktaladı.
Haber: Süleyman Armağan
DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”
Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...
TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’
Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...
HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI
Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...
OSMANLI’DAN GÜNÜMÜZE SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA
Osmanlı İmparatorluğu'nda sosyal yardımlaşma ve dayanışma kültürü, toplumun temel değerlerinden ...
İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...
KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN
Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...
Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...
SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN
Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...
Aydın deyince aklımıza ilk incir, incir deyince de aklımıza ilk ...
DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI
Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...