Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


ALTININ SEYRİ

27.01.2023
Ekonomi

 

Altın fiyatlarının nasıl bu hale geldiği, fiyatlardaki artışın topluma olan etkisini ve gelecekte piyasanın nasıl olacağını araştırdığımız bir röportaj gerçekleştirdik. Kemeraltı Anafartalar Caddesi’nde bulunan, Atakent Kuyumculuk’un sahibi Serkan Karaman, Aslan Kuyumculuk’un sahibi Serhat Aslan ve Elif Kuyumculuk sahibi Mehmet Gündüz, bizlere konu hakkında bilgiler verdi.

Son yıllarda özellikle Dünya piyasasının ve Türkiye piyasasının yaşadığı ekonomik sıkıntılar altın piyasasına önemli ölçüde darbe vurmuştur. Bu sıkıntıların nedenlerini ve sonuçlarını Dünya’nın ve Türkiye’nin gözünden  bizi gelecekte neyin beklediğini  esnaflar birinci elden anlatacaklar.

 

Altın fiyatlarının yükseliş nedeni

Atakent kuyumculuk’un sahibi Serkan Karaman, “Altın fiyatları neye göre yükseliyor dersek bunun birçok faktörü var. Özellikle Rusya Ukrayna savaşı birinci madde olarak söylenebilir. FED faiz açıklamaları bir faktör olabilir. Yani dünyadaki talebe göre altın fiyatları yükseliyor, arza göre altın fiyatları şekilleniyor.” şeklinde yorumladı. Aslan Kuyumculuk’un sahibi Serhat Aslan da şu şekilde yorumda bulundu, “Dünyadaki artan enflasyona karşı altın en iyi korunma aracı olduğundan dolayı altının yükselmesine enflasyon düştüğü zaman hâkim olabiliyoruz ama onun haricinde altının yükselişi devam edecektir.” Aslan Kuyumculuk’un sahibi Mehmet Gündüz’e göre, “Altın fiyatlarının yükselişi kuyumcu esnafının bitmesi anlamına geliyor. Vatandaşın alım gücü yok ve yıl sonu itibari ile fiyatların inanılmaz yükselmesi bizi mahvediyor. Aslında şöyle söylemek daha doğru olur, bir şey yükselmiyor, paramızın değeri düştüğü için öbür metallere karşı düşük seviyede seyrediyor.” diyerek belirtti.

 

“Biz de satış yapamıyoruz”

Potansiyellerine güvendiğini söyle Karaman, “Biz Atakent Kuyumculuk olarak, piyasada hep uygun fiyat vermeyi tercih ediyoruz. Bu yüzden müşteri potansiyelimiz oldukça güçlü. Yoğun bir alım talebi karşılıyoruz, piyasada oldukça güzel işler yapıyoruz ama şu var, altın fiyatlarının yükselmesi düğün yapanları pek etkilemedi. Her zaman takısını ve düğün setini takıyor. Ancak şöyle bir fark oldu, setler eskiden 60-70 gramdı şimdi biraz daha inceldi, daha sade setler oluşmaya başladı. Alınan altınlar hep aynı herkes aynı şeyleri alıyor. Biz Kemeraltı’nın büyük bir bölümüne hitap edebiliyoruz ancak gramlar yavaş yavaş düşmeye başladı bu şekilde bir etkileme var halkta.’’ dedi.  Aslan ise bu konuda, “Altın fiyatları arttıkça alım çok fazla düşüyor, mesela asgari ücrette bir hane halkı diyelim ki beş tane küçük altın alıyorsa, şuan sadece üç tane alabilir. Altın artışı devam ederse daha da azalacaktır. Müşterilerimiz buraya gelirken artık küçük altın değil de, gram altın ve dolar bazındaki ufak hediyelikler almayı tercih ediyor.” şeklinde yorumladı. Gündüz ise, “Vatandaş daha önce birikim, yatırım amaçlı altın alabiliyordu. Şimdi evine ekmek götürecek parası olmadığı için gelip bizden ürün alma şansı yok. Bu durum halkı çok etkilediği gibi biz kuyumcuları da etkiledi.” şeklinde yorumladı.

 

Geçen seneye göre satışlarımız azaldı

Satışlarının aynı olduğunu söyleyen Karaman, “Ciro olarak Türk Lirası bazında bir şey söylemek yanlış olur çünkü altın fiyatları sürekli değişiyor, ancak bizim geçen seneye nazaran satışlarımızda şöyle bir artımız var, gram başına yüzde 30’luk bir artışımız mevcut. Ancak son 20 günden beri biraz durgunluk var biz Atakent Kuyumculuk olarak 20 yıldır hizmet verdiğimiz için müşterimiz çok yoğun.” şeklinde konuştu. Aslan ise bu konuyu şöyle yorumladı, “Geçen seneye kıyasla yüzde 30 oranında bir düşüş var eğer hükümet asgari ücrete biraz daha zam yaparsa ve hane halkı maddi olarak biraz daha güçlenirse, daha iyi olacağını düşünüyoruz.” Gündüz ise, “Hiçbir şey yok gittikçe daha da azalıyor ve işlerimiz daha kötüye gidiyor.” şeklinde görüşlerini belirtti.

 

Uzun vadede altın fiyatlarının durumu

Karaman, “Eğer uzun vadede altın yatırımı düşünürseniz, altın her zaman uzun vadede kazandırır ama kısa vadeli al sat yapma gibi bir düşünceleri varsa şu an için bu bir risk oluşturur. Yani bir haftalık 10 günlük yatırımları çok fazla tavsiye etmiyoruz. Genellikle yatırımları uzun vadeli yapmayı tavsiye ediyoruz.” Aslan ise bu konu hakkında, “Altın her zaman bir yatırım aracıdır bir sanal para veya bir borsa gibi değil, enflasyona karşı kendini koruyan bir maden, onun için altın her durumda alınabilir bir madendir. Bu yüzden gelecek yıllarda üstüne katlayarak devam edecektir.” dedi. Aslan, “Altın her zaman kazandırmaya devam edecektir. Ancak Türkiye’deki ekonomik şartlar altın fiyatları açısından bizi zorladığı gibi halkımızı da zorluyor. Alım gücü açısından altın fiyatlarının makul bir seviyeye inmesi hem bizi hem de halkımızı rahatlatacaktır.” diye vurguladı.

 

Haber: Oğulcan İrden

 

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00