Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


ADÜ’NÜN KADIN FUTBOL HAKEMİ

13.12.2022
Spor

 

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Bilimleri Bölümü’nde okuyan Büşra Meselli, okulun yanı sıra “SAL” ve “BAL” liglerinde  futbol hakemliği yapıyor. Futbol yıllarca erkeklerin ön planda tutulduğu bir spor dalı olmuştur. Fakat  son yıllarda kadınların da yeşil sahalarda yer aldığını görüyoruz. 

 

Erkek ağırlıklı olan bu oyunda  kadın hakemlerin de en az erkekler kadar futboldan anladığını aktaran Büşra Meselli, 4 yıldır aktif bir şekilde hakemlik yapıyor.  Futbol oyunculuğu dışında artık hakemlik dalında da kadınların futbol sektörünün içinde olduğunu görüyoruz. Kadın hakemliğin zorluklarını, Aydın Adnan Menderes Üniversitesinde öğrenci olan  Büşra Meselli’den dinleyelim.

 

Sizi tanıyabilir miyiz?

İsmim, Büşra Meselli. 14 Nisan 2000 yılında Balıkesir’de doğdum. İlkokul ve ortaokulu Balıkesir’de okudum. Liseyi de Balıkesir Anadolu lisesinde okudum. Küçük yaşlardan beri sporla ilgili olduğum için üniversitede de sporla ilgili bir bölüm tercih etmek istiyordum. 2018 yılında Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Bilimleri Bölümü’nü kazandım. Şimdi ise 4. sınıftayım. Okulla beraber ayrıca 4 yıldır da SAL ve BAL liglerinde aktif olarak hakemlik yapıyorum.

 

Hakem olmak isteyen bir kadın aday hangi adımları izlemelidir?

Hakem olmak isteyen bir adayın en az lise mezunu olması gerekiyor. Bu şartı sağlayan hakem adaylarının bulundukları ilde Türkiye Faal Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği’nin (TFFHGD) açtığı eğitimlere kayıt olmaları gerekiyor. Kayıt olan adaylar 3 aşamadan geçiyorlar. İlk adım olarak adaylar, hakem heyetinin karşısına sözlü mülakata alınıyor. Mülakatı başarıyla tamamlayan aday ikinci aşama olan teorik eğitime geçiyor. Teorik eğitim bir hafta sürüyor ve bir haftanın sonunda yazılı sınav oluyor. Yazılı sınavı başarıyla tamamlayan aday son aşama olan saha çalışmalarına başlıyor. Saha çalışmalarında fiziksel yeterliliklere dikkat ediliyor. 2.4 kilometreyi 12 dakikada koşan adaylar saha çalışmalarını başarıyla tamamlamış oluyor. En son olarak tam teşekkülü hastaneden sağlık raporu alınıyor ve herhangi bir sağlık problemi yoksa hakemlik lisansını almaya hak kazanıyor.

 

Müsabakaları yönetmeye çıktığınızda kadın olmanız sebebiyle erkeklerin yönettiği maçlara oranla tribünde gelen kötü tezahüratlarda azalma görülüyor mu?

Kesinlikle kadınların yönettikleri maçlarda tribünlerden gelen kötü tezahüratın azaldığına inanıyorum. Genelde maçları küçük stadyumlarda yönettiğimiz için tribünlerden gelen küfür seslerini konuşulanları duyabiliyorum. Ama tribünde maçı seyreden kişilerin, sahada kadın hakem var, kelimelerimize dikkat edelim diye uyaranların bulunmaları elbette sevindiriyor.  



Ülkemizde futbolun erkek hegemonyasında olduğunu biliyoruz. Tamamen erkeklerin oluşturduğu bir futbol iklimi yaşanıyor. Türkiye’de “kadın hakem olmak” nasıl bir his?  

Çok zor, hiç kolay değil. Erkek ağırlıklı bir oyun olduğu için biz kadınlara, “sus, sen yorum yapma, siz kadınlar futboldan ne anlarsınız” gibi sözler söyleniyor. Ben de bu düzene karşı kadınların da en az erkekler kadar futboldan anladığını göstermek için 4 yıldır aktif bir şekilde hakemlik görevimi icra ediyorum. 

 

Saha içinde hiç cinsiyetçi bir harekete maruz kaldınız mı? Mesela bir futbolcunun maçın stresi ile normalde herhangi bir hakeme vereceği standart bir tepkiyi sırf siz kadınsınız diye daha farklı verdiği oldu mu?  

Futbolcuların o şekilde tepkileri olamıyor çünkü kartla cezalandırıyorum. Ama mesela maç oynanırken çok değişik tepkiler alıyorum. Futbolcular bazen beni etkilemeye çalışıyor. Mesela maç esnasında “hocam çok güzelsiniz” veya “gözleriniz çok güzel hocam” gibi buna benzer kelimelerle beni etki altına almaya çalışıyorlar. Ama bazen onlara göre hatalı verdiğim kararlarda “kadınlar futboldan ne anlar?”, “hakemlikten anlamıyorsunuz” veya “sen git evinde bulaşık yıka, yemek yap” gibi kaba tepkiler verenler de oluyor. Tabii ki onları sarı kartla cezalandırdım. Bu iki örnekle arada bir de olsa karşılaşıyorum.

 

Bundan sonra hakemlikteki hedefiniz ne ve hakem olmak isteyen kadınlara ne söylemek istersiniz?

İlk başta üniversiteyi  bitirmek istiyorum. Üniversite bittikten sonraki hedefim ise profesyonel liglerde maç yönetmek. O hedefimi tamamladıktan sonra ise FIFA hakemi olmak istiyorum. Kadın hakem aday arkadaşlarıma da bu mesleğin çok güzel olmasına rağmen kadın olduğumuz için bize ön yargıyla bakan gözlerin çok olacağını ama pes etmeden  maçları tarafsız ve adil bir şekilde yönetmeleri gerektiğini söylüyorum.

ADÜ’nün kadın futbol hakemi olan Büşra Meselli yeşil sahalarda daha fazla kadın hakem görülmesi gerektiğini söyledi. Röportajımızı kabul edip bizi bu önemli konuda bilgilendirdikleri için kendilerine teşekkür ederiz. 

 

Haber: Kerem Cabbar

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00