Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


ADÜ’LÜ ÖĞRENCİLERDEN ALTERNATİF GIDA

31.10.2023
Sağlık

 

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğrencileri, Dr. Dilara Konuk Takma danışmanlığında geliştirdikleri “Kuru İncir ile Zenginleştirilmiş Laktozsuz Probiyotik Süt Geliştirilmesi” projesi ile TÜBİTAK tarafından desteklenmeye hak kazandı.

 

TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı 2023 Yılı 1.Dönemi kapsamında desteklenmeye hak kazanan “Kuru İncir ile Zenginleştirilmiş Laktozsuz Probiyotik Süt Geliştirilmesi” projesinin sahipleri; Gıda Mühendisliği Bölümü 4. sınıf öğrencilerinden Utku Ökay, Kadir Çoral, Tuğçe Çetinkaya ve 3. sınıf öğrencilerinden Pelin Timur ve danışmanları Gıda Mühendisliği Araştırma Görevlisi Dr. Dilara Konuk Takma ile  projenin yapım sürecini ve daha birçok konuyu ele aldık.

 

“Hedef kitlemiz laktoz intoleransı olan bireyler”

Sindirimi kolaylaştıran ve her yaş grubuna hitap eden bir süt ürünü ürettiklerini belirten Kadir Çoral, “Bizim projemizin asıl amacı sektördeki boşluğu doldurmaktı. Meyveli süt ürünleri var fakat herhangi bir probiyotik ilavesi olan laktozsuz süt olmadığını gördük. Ürünümüzü aynı zamanda incirin içinden gelen zengin vitamin ve mineraller ile desteklemek istedik. İçeriğinde bağırsaklarımız için çok faydalı olan probiyotiği bulundurduğu için fonksiyonel bir ürün olarak marketlerde yer alabilecek. Hedef kitlemiz laktoz intoleransı olan, sindirim sıkıntısı çeken ve aynı zamanda konstipasyon hastalığına sahip olan bireylerdir. Aslında sağlığına dikkat eden her birey bu ürünü rahatlıkla kullanabilir.” dedi.

 

“TÜBİTAK’tan destek almak çok onur verici”

Bir yıldır projenin üstünde çalıştıklarını belirten Utku Ökay, “Biz gıda mühendisi adayları olarak bir şeyler üretmekten ve yeni fikirler ortaya koymaktan asla çekinmiyoruz. İleride oluşacak prestijimizin temellerini bu projeler ile atmaktan da keyif duyuyoruz. Sektöre ismimizi kazımak istiyoruz. Bu projeyi yapmamızın temel amacı, okul içinde edindiğimiz teorik bilgileri pratiğe dökmekti. Projeye çok hevesle başladık. Başta projemiz reddedilse de durmadık ve pes etmedik. Daha özverili ve daha planlı hareket ederek başarıya ulaştığımızı düşünüyoruz. Sonunda projemiz onaylandı, çok mutluyuz. Saygıdeğer hocalarımızın öğretmiş olduğu teorik bilgileri uygulamaya dökmek ve TÜBİTAK'tan destek almak çok onur verici.” şeklinde konuştu.

 

Projenin onaylanması hakkındaki düşüncelerini dile getiren Araştırma Görevlisi Dr. Dilara Konuk Takma konuşmasında şunları aktardı: “Öğrencilerim bu proje fikri ile bana geldiklerinde çok isteklilerdi. Onların bu motivasyonunu gördüm ve projenin başından beri desteğimi hiç esirgemedim. Projemizin kabul edilmesi beni çok mutlu etti. Bu süreçte öğrencilerimiz hem araştırmak istedikleri konuda laboratuvarda çalışma imkanına sahip olacaklar hem de çalışma sonucunda yeni bir fonksiyonel ürün ortaya koyarak gıda endüstrisine katkı sağlayacaklar. 

Önümüzdeki süreçte hep beraber bu motivasyonla proje çalışmamızı gerçekleştireceğiz. Özellikle lisans öğrencilerimizin akademik çalışmalarda bulunması çok fayda sağlayacaktır.” dedi.

 

Projenin yapım aşamasında zorlandıklarını dile getiren Tuğçe Çetinkaya sözlerine şu şekilde devam etti: “İlk etapta inciri hangi türde, nasıl bir şekilde ekleyeceğimize karar veremedik. İnciri normalde yaş olarak değil kuru incir olarak kullanmaya çalışmıştık fakat sütün içerisinde incirin çökeldiğini gördük ve homojen karışım elde edemedik. İncirin ürüne aroma vermesi için çok sayıda deneme yaptık. Çünkü yaş incir, kuru incir veyahut dondurulmuş incirin aromalarında farklılıklar gördük ve gramajlarını ona göre ayarladık. Sonunda ürünü istediğimiz bir şekilde oluşturabildik. Bu geçen süre zarfında psikolojik olarak da yıpranmamak için bu projeyi bir yıl boyunca çevremizden sakladık. 4 kişilik bir grup olarak her ne olursa olsun birbirimizi destekledik." 

 

“Hocalarımızın emeği oldukça fazla”

Hiçbir zaman heyecan ve motivasyonlarını kaybetmediklerini vurgulayan Utku Ökay, “Hocalarımızın emeği de oldukça fazla, bunu söylemeden geçemeyiz. Güvendiğimiz hocalara danışmak da ayrı bir motivasyon kaynağıydı. Dr. Dilara Konuk Takma, Doç.Dr Fatih Mehmet Yılmaz, Dr. Öğr. Üyesi Aslı Zungur Bastıoğlu, Prof. Dr. Hilal Şahin Nadeem ve Dr. Öğr. Üyesi Çisem Bulut Albayrak’a projenin ilk aşamasından itibaren desteklerini hiçbir zaman eksik etmedikleri için sizlerin önünde teşekkür etmek istiyoruz.” dedi.

 

Bundan sonraki hedeflerinin yeni bir süt ürünü daha ortaya koyarak devamlılık sağlamak ve bu şekilde sektörde kalıcı hale gelmek olduğunu belirten Kadir Çoral, “Biz stajlarımızı süt sektöründe yaptık ve projemiz de bu alanla ilgili. Dolayısıyla ileride bu sektöre tutunmak istiyoruz. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden mezun olduktan sonra, bu gibi projelerde isimlerimizin geçmesi prestij açısından bir hayli önemli. Bu kadar değerli bir programın bizim projemize destek vermesi bize yeni imkanlar sunmakta ve birçok kapı aralamaktadır.” dedi.

 

İçerisinde bulundurduğu probiyotikle ve laktozsuz oluşuyla dikkat çeken bu ürün, incir aromasıyla da zengin vitamin ve mineral desteği sunuyor. Laktoz intoleransı olan, sindirim sıkıntısı çeken ve konstipasyon hastalığına sahip olan bireyler için yüksek fayda sağlaması hedeflenen projenin, okulumuz öğrencileri tarafından geliştirilmesi son derece onur verici.  Market raflarında görmeyi heyecanla bekliyoruz. 

Haber: Çilem Boğacı

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

OSMANLI’DAN GÜNÜMÜZE SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA

  Osmanlı İmparatorluğu'nda sosyal yardımlaşma ve dayanışma kültürü, toplumun temel değerlerinden ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

İNCİR BİR MEYVE Mİ ÇİÇEK Mİ?

  Aydın deyince aklımıza ilk incir, incir deyince de aklımıza ilk ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00