Aydın Adnan Menderes Üniversitesi teknoloji alanında yenilikler üretmeye devam ediyor. Yeniliklerden biri olan FaceSyma, 2022 yılında hayata geçirilen bir proje olmasının yanı sıra fikrin temelleri 2018 yılına dayanmaktadır. 2019 yılında ise Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) desteğiyle ADÜ Teknokent AŞ. bünyesinde kurulan INC Yazılım Çözümleri Tic. Ltd. Şti. tarafından geliştirilerek güncel hâline getirilmiştir.
Geçmişi Antik Çağa dayanan frenoloji, fizyonomi, yüz okuma ya da firaset ilmi; tarihte tıp, siyaset, köle alımı, suçlu tespiti gibi pek çok alanda faydalanılan bir ilim olmuş ve Osmanlı Dönemi’nde ise daha çok saraya memur, köle-cariye ve Enderun Mektebine öğrenci alımında kullanılmıştır. Yüz okuma bilimi üzerine binlerce yıldır yapılan gözlem ve araştırmalar, günümüzün teknoloji çağında mobil tabanlı yüz okuma uygulamalarını geliştirmiştir. FaceSyma uygulaması ise, üniversite akademisyenlerinin uzun yıllar çalışmaları sonucu ortaya çıkmış, yapay zekâ destekli bir mobil uygulamadır. Hem IOS hem Android mobil işletim sistemlerinde faaliyet gösterebilen uygulama, 8 farklı dilde kullanılabilmektedir. Uygulama içerisinde sunulan hizmetler arasında kullanıcının yüklediği fotoğraftan karakter analizi, odaklanmak istediği konular hakkında motivasyon cümleleri, 2 farklı kullanıcının karakter uyumu raporu ve karakter analizi sonucunda mentorluk hizmeti bulunmaktadır. Uygulamanın detaylarını Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Yönetim ve Organizasyon Bölümü Öğretim Görevlisi ve Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sürekli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi (ADÜSEM) Müdür Yardımcısı Dr. Şinasi Yaylagül ile ele aldık.
FaceSyma fikri nereden doğdu?
Asya ve Orta Doğu gibi oryantalist kültürlerde mistik olayları ön plana koyma eğilimi vardır. Bizim toplumumuzda da kahve falı gibi uygulamalar, “fala inanma, falsız da kalma” düşünceleri yaygındır. Dolayısıyla, FaceSyma uygulamasının bir eğlence aracı olmak dışında bilimsel bir altyapıyla çalıştığını göstermeyi amaçladık. Uygulamanın ortaya çıkışı ise bir hocamızın yüksek lisans öğrencisiyle yüz okuma kültürünün tarihini tartışırken kitap ya da makale haline getirmeyi düşünmüşlerdi. Ben de pazarlama alanına hâkim olduğum için yüz okuma kültürünü daha tüketilebilir hale getirebilmek için kitap ya da makale yerine bunu bir mobil aplikasyona çevirme fikrini sundum. Daha sonra bu aplikasyonu hayata geçirebilmek için ilk adım olarak ADÜ Teknokent bünyesinde INC Yazılım Çözümleme Tic. Ltd. Şirketini kurduk. Bu şirket sayesinde ise FaceSyma uygulamasını geliştirdik. Kültürümüzün içindeki yüz okuma sanatını günümüz teknolojisinde yapay zekâ ile mobil kullanıcılarla buluşturduk.
Uygulamanın geliştiricileri kimlerden oluşuyor?
Üniversite akademisyenlerinden oluşan bir ekip var. Eğitim Fakültesinden Tarih, Sosyal Bilimler ve Pazarlama gibi alanlarda eğitim veren hocalarımızdan oluşmaktadır. Dinamik bir yapıda olduğu için zaman içerisinde ekipte değişiklikler olsa da yönetilmesi için ayrı bir zaman ayrılması gerektiğini anlamış olduk. Ekibimize zaman zaman proje bazlı olarak öğrencilerimiz de katılım sağladı.
Yüz hatlarını analiz etmek için nasıl bir teknoloji kullanıyorsunuz ve analizlerin doğruluk oranı hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Çince, İngilizce, Almanca gibi farklı dillerde 30’a yakın kaynak tarayarak verileri nasıl işleyeceğimizi tasarladık. Şu anda insan yüzünde 160 noktayı tarayabiliyoruz. Yapay zekâya daha çok veri ekleyerek yüzdeki diğer noktaları da taramayı amaçladığımız bir teknolojimiz var. Bu doğrultuda bizler, birer bilim insanı olarak hiçbir şeyde yüzde 100 doğruluk oranı veremeyiz. Yaptığımız analizlerin hiçbiri yüzde 100 doğru, diyemeyiz. İnsan zamanla değişen bir varlık olduğu için belirli olaylar sonucunda karakteri de değişebilmektedir. Dolayısıyla bu uygulamanın doğruluk oranı geçen zamana ve kişinin yaşam dinamiklerine göre değişiklik gösterecektir.
Uygulama içerisinde kullanıcı gizliliği ve veri güvenliği nasıl sağlanıyor?
Kişisel Verileri Koruma Kurumuna (KVKK) göre, kullanıcıların fotoğrafını aldığımızda o kullanıcının kişilik haklarını da almış oluyoruz. Bu bağlamda iyi niyetimizi ifade edebilmek için kullanıcı istediği takdirde uygulama içerisindeki fotoğrafını silebilmektedir. Veri tabanımız da dahil olmak üzere silinen veri tamamen kaldırılmış olmaktadır. Elde ettiğimiz verilerin üçüncü taraflarla paylaşılmaması konusunda oldukça hassas ve yasalara uygun davranıyoruz. Fotoğraflar yalnızca FaceSyma algoritmasının geliştirilmesi için veri tabanını destekleyici biçimde kullanılıyor.
Uygulamanın olumsuz yönlerini değerlendirecek olursanız ne söylersiniz?
Kullanıcı ne kadar az çabayla sonuç alırsa aplikasyon kullanımı da o kadar artış gösteriyor. Kullanıcıyı çok fazla emeğin içine sürüklemek uygulamanın kullanılmasını azaltabiliyor. Mümkün olduğu kadar az çabayla yani tek bir fotoğrafla yüz analizi yaparak aplikasyonun hem kullanım oranını hem de pratiklik seviyesini arttırmış olduk. Olumsuz açıdan eleştirmek gerekirse, tek bir fotoğrafın vereceği analiz sonucundan ziyade, kullanıcının yüzünü her açıdan okuyabilen bir teknoloji geliştirirsek doğruluk oranını da arttırmış oluruz. Ancak şu anki uygulama yapısında tek bir fotoğraf kullanarak kullanıcı pratikliğini arttırıp, kullanıcının analiz sonucuna daha hızlı ulaşmasını sağlayarak uygulamanın daha fazla kullanıcıya ulaşmasını sağlamayı amaçlıyoruz.
Uygulamanın geleceği hakkında neler söylemek istersiniz?
Kişinin vesikalık ya da anlık çekilen fotoğraflarından kullanıcının iş karakterini çözümleyip görev insanı ya da lider ruhlu olup olmaması gibi özelliklerini anlamak mümkün hâle gelebilir. Böylelikle kişinin iş dünyasındaki muhtemel profili ortaya çıkarılmış olacaktır. Günümüzde işe alımlarda kullanılan anketlerin avantajları olduğu gibi dezavantajları da vardır. Zaman kaybının yanı sıra kişiler işe alınabilmek için kendilerini daha kalifiye gösterebilmektedirler. FaceSyma uygulamasının gelecekteki sürümleriyle beraber kişinin fotoğrafından belirli bir yüzde ile doğruluk oranı çıkarılabilir. İş yerlerinde işe alım için harcanan süre ise minimuma indirilerek daha güvenilir sonuçlar elde edilebilecektir. Ayrıca, şu an yaklaşık olarak 40 bini tamamlayan veri tabanı yeterli seviyeye ulaştığında uygulama daha geliştirilebilir hale gelecektir. FaceSyma, İnsan Kaynakları boyutunda şirketlerle entegre olacak kurumsal bir çözüm haline gelecek. Bunun dışında, eğitim alanında öğrencilerin hangi alanda daha yetenekli olduğunu, hangi öğrenme yöntemleri ve materyalleriyle öğrenmeye daha yatkın olduğunu çözümlememize yardımcı olacaktır. Pazarlama alanında ise, kullanıcının karakter analizine göre reklam kampanyaları yürütülecektir. İlerleyen süreçlerde mobil uygulamamız için AR-GE çalışmaları yapmayı ve uluslararası alanda yaygınlaştırmayı düşünüyoruz.
Kendinizi çok kısa bir sürede ve tamamen yeni bir bakış açısıyla keşfetmek isterseniz Aydın Adnan Menderes Üniversitesi hocalarımızın yapay zekâ ile geliştirdiği FaceSyma uygulamasını deneyimleyebilir ve karakter analizinizle kendinizi daha yakından tanıma fırsatı bulabilirsiniz. Konu ile ilgili verdiği bilgilerden dolayı ADÜSEM Müdür Yardımcısı ve Öğr. Gör. Dr. Şinasi Yaylagül’e teşekkürlerimizi sunarız.
Haber: Mısra Öztop
DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”
Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...
TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’
Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...
HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI
Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...
OSMANLI’DAN GÜNÜMÜZE SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA
Osmanlı İmparatorluğu'nda sosyal yardımlaşma ve dayanışma kültürü, toplumun temel değerlerinden ...
İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...
KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN
Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...
SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN
Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...
Aydın deyince aklımıza ilk incir, incir deyince de aklımıza ilk ...
Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...
DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI
Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...