Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


ADÜ’DE BİR YILAN MÜZESİ OLDUĞUNU BİLİYOR MUYDUNUZ?

09.03.2022
Kampüs

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi’nin zemin katında 185 tür sürüngene ev sahipliği yapan bir müze bulunduğunu biliyor muydunuz? Prof. Dr. Kurtuluş Olgun tarafından kurulan Yılan Müzesi, birçok sürüngeni yakından inceleme, korkularını yenme imkânı sunuyor. Zooloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Olgun müzeyi, içindeki sürüngenleri sizler için anlatıyor.

İlginiz nasıl başladı?

Öğrencilik yıllarımda başladı. Üniversite üçüncü sınıfta omurgalılar dersine giren hocamız herpetoloji alanında Avrupa ve Türkiye’de çok iyi bir hocadır. Herpetoloji, sürüngenbilimi anlamına gelmektedir. Bu bilim dalı çalışanlarına da herpetolog deniyor. Benim hocam da Prof. Dr. İbrahim VARAN dır. Onun ders anlatısından etkilenip bu işe başladım.

 

Böyle bir yer kurmaya nasıl karar verdiniz, nasıl gelişti?
Özel bir niyetim yoktu. Bilimsel olarak işin içine girdiğinizde kendiliğinden bu yer oluşur. Türkiye maalesef müze ve müzecilik konusunda çok geride. Kendi biyolojik zenginliklerimizle ilgili teşhirini yapabileceğimiz resmi bir yer yok. Ancak böyle üniversitelerde bizim gibi örneklerin saklandığı yerler var. Ama maalesef bunlar da çok uzun süreli değil. Müze dediğimiz yerde örneklerin geçmişten günümüze çok uzun yıllar saklanması amaçlanır. Biz de yaptığımız araştırmalar, Türkiye’de yaptığım seyahatler sonucunda bilimsel olarak topladığımız örnekleri bu müzeye getirdik, burada sergiliyoruz. Bu müzenin farklı amaçları var; eğitim-öğretim çalışmalarında müze öğrencilere yardımcı oluyor, bilimsel çalışmalarda kullanılıyor.

‘Avrupa’daki 63 ülkenin yarısı kadar Anadolu’muz kurbağa ve sürüngene sahip’
Türkiye çok önemli, özellikle kurbağalar ve sürüngenler açısından yaklaşık 175 tür var. Avrupa’daki 63 ülkenin yarısı kadar Anadolu’muz kurbağa ve sürüngene sahip. Bu müzede Türkiye’nin değişik yerlerinden toplanmış 175 çeşit kurbağa ve sürüngen örneğinin 3/2 si bulunuyor. Bu açıdan çok önemli çünkü özellikle bilimsel çalışmalarda Anadolu birçok türün orijin merkezidir. Bu müze aynı zamanda bilimsel çalışmalara destek veriyor uluslararası anlamda gen merkezi olması dolayısıyla hem de korkuların yenilmesi anlamında önemli bir işlevi var. Çünkü sadece Türkiye’de değil dünyanın birçok yerinde insanların en büyük korkusu ‘yılan korkusudur’. Oysa bu hayvanları yakından tanıdığımız zaman çok korkulacak hayvanla olmadığını anlıyoruz. İşte bu müzede sergilediğimiz bu örnekleri özellikle anaokulundan başlayarak çocuklara anlatarak onların hem yılan korkularını hem de bu biyolojik zenginliklere sahip olmalarıyla ilgili duygularını, heyecanlarını biraz daha yukarı çıkarıyoruz bu açıdan oldukça önemli.

Bu müzeyi kimler ziyaret edebilir?
Eğitim-öğretim çalışmalarını desteklediğimiz için bütün öğrencilere açıktır (belirli günlerde). Uluslararası bir internet ağıyla dünyadaki diğer müzelerle bağlantımız var özellikle de Avrupa’da bulunan müzelerle. Henüz online bu işi gerçekleştiremedik ama dünyanın özellikle de Avrupa’da bu konuda çalışan bilim insanları müzemizden haberdarlar. Hangi örneklerin burada olduğunu biliyorlar. Hem kendi araştırmaları için hem de ortak çalışmalarımız için bizimle temas halindeler. Bu nedenle tüm öğrenciler bilimsel amaçla bu işle uğraşanlar ve korkularını yenmek isteyenlere müzemiz daima açık.

Haber&Fotoğraf: Merve Nur Kahya

 

 

 

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00