Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


6 AYDA GELEN BAŞARI

11.04.2022
Spor

Vücut geliştirme, iskelet üzerindeki kaslara kademeli olarak ağırlık yüklemesi sonucu kas kütlesinin büyümesini hedefleyen güç antrenmanıdır.  Vücut geliştirme dünyada yaygın olduğu kadar ülkemizde de gelişiyor ve sporcular yarışmalarda vücutlarını sergilemeye başladı. 

Aydın Efeler ilçesinde yaşayan Cengiz Başboğar da yarışmada ödülü hak eden sporcular arasında yerini aldı. Antalya’nın Kemer ilçesinde düzenlenen 2022 Türkiye Vücut Geliştirme Fitnes Şampiyonası’nda 40-44 yaş kategorisi 80 kiloda yarışan Başboğar, Türkiye 2'ncisi oldu.

“Bir anı kalsın istedim”
23 yıldır vücut geliştirme ile uğraştığını dile getiren Başboğar yarışmanın sevincini şu sözlerle dile getirdi: “41 yaşındayım. Aydın’da itfaiye eri olarak görev yapıyorum. Profesyonel olarak yarışmaya ilk defa katılıyorum ve ilk katılmam da 2. Oldum. Benim için güzel bir duyguydu. Yıllardır yapmış olduğum sporlardan biriydi. Hobi amaçlı yaptığım ve işimin stresini atmak için yaptığım bir spordu. Bunu bir süre sonra profesyonele çevirmek istedim. Yılladır yapmış olduğum için bir anı kalmasını istedim o yüzden bu yarışmalara katılma gereği duydum.”

“Bu şekilde taçlandırmak beni mutlu ediyor”
Yarışmaya ilk defa katılan Başboğar hazırlık sürecine nasıl hazırlandığını şu sözlerle anlattı: “6 aylık bir hazırlık sürecine girdim. Hocalarım eşliğinde, benim vücut, yaş, kilo, boy yapıma göre antrenman ve diyet programı hazırlandı. Böyle bir yarışmaya katılırken özellikle uzman biri tarafından yardım almak gerekiyor. 4 aylık bir kilo alma dönemi var. Ondan sonra 2 ay diyet dönemine geçtim. Bizim tabirimizle defin asyön dönemi aslında zor bir süreç iki ayda kontrollü bir şekilde 32 kilo verdim. Sabah saat 5’te kalkıp Sabahları aç karına 45 dk kardio öğleden sonra 3 saat salonda antrenman yapıyorum, diyet programı ile de destekledim. 4 ay boyunca şeker tuz ve meyveden tamamen uzak kaldım. Sadece pirinç, tavuk, yeşillik ve 8-9 litre su ile diyet dönemini geçirdim. 113 kilodan 84 kiloya düştüm. Zor bir zaman dilimi oldu. Fakat emeklerimin karşılığını aldım. Bu şekilde taçlandırmak beni mutlu etti.” 
Mayıs’ta İspanya’da olacak Avrupa şampiyonası için de hazırlık aşamasında olduğunu da dile getirdi Başboğar. 

“İsteyin yeter”
Başboğar, bu güzel anısında başarıya giden yolda gençlere ve vücut geliştirme ile ilgilenen sporculara hedeflerinin arkasında olması gerektiğini, “Vücut geliştirme, diğer sporlara göre daha zor bir spordur. Beslenmesinden, antrenman yoğunluğu insanı daha iyi bir seviyeye taşıması için emek verilen sporlar. Gençlerin daha çok bu spora ilgi duyduğu görüyorum ki bence de duymalılar. İnsanın hayat düzenini şekle sokan bir spordur. Bütün gençlere uzun süreli, bir amaç uğruna, bir hedef seçerek bu sporu yapmalarını tavsiye ediyorum. Bende her zaman kendime bir hedef koyarak ilerliyorum ve başarmak beni mutlu ediyor. Gençlerin de, emeklerini böyle bir başarı ile taçlandırmalarını isterim. İsteyin yeter.” sözleriyle ifade etti.

 

Haber: Gözde Adıgüzel

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00