Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


11 AYIN SULTANI “RAMAZAN”

25.04.2022
Yaşam

İslam dininin 5 temel şartından biri olan oruç tutmak, 1,57 milyar Müslüman için özel bir ibadettir. Hicri Ay Takvimine göre Şaban ayının son gecesi başlayan ramazan ayının son gecesine kadar devam eden milyonlarca Müslüman için fakirlere yardım etmek, hoşgörü, dayanışma ve bereketi temsil eden, İslam inancının kutsal kitabı olan Kuranı Kerim’in indirilmeye başlandığı özel bir aydır. 

Aydın’ın Efeler ilçesinde bulunan tarihi Ramazan Paşa Camii’nin imam hatibi Kerim Erim ramazan ayının Müslümanlar için neden özel ve özel olduğu kadar anlamlı bir ay olduğunu, oruç ibadetini diğer hangi ibadetler ile desteklenmesi gerektiğini, oruç tutmanın gerekliliklerini anlattı.

“Ramazan toparlanma sürecidir”
Erim “Ramazan 11 ayın sultanıdır. Müslümanlar için bir rahmet, bereket, sıhhat ayıdır. Peygamber efendimizin hadislerine göre bu ayda şeytanlar zincirlenir, tutsak edilir bu sebeple sadece Müslümanlar değil, diğer dinlere mensup bütün insanlarında bu iyilik atmosferi içerisinde faydalanabileceği rahmet kapısıdır. Yine peygamber efendimizin hadisleri ve çeşitli yapılan bilimsel araştırmalar da oruç tutmanın insan vücuduna faydaları ortaya konulmuştur. Ramazan ayı belki de diğer aylarda hiç akıllarına gelmeyen insanların bile yoksulluk ve fakirlik içerisindeki kişilerin hissiyatlarını anlayabildiğimiz bir aydır. Ramazan ayı diğer 11 ayda sekteye uğrayan maneviyat duygumuz için bir toparlanma sürecidir.” dedi.

“Oruç sadece aç kalmak değildir”
Erim “bilimsel açıdan oruç tutmak vücudumuz için pozitif bir durumdur lakin oruç tutmak sadece yemek yemeyerek aç kalmak değildir. Orucu sadece midemiz için değil tüm vücut uzuvlarımız için uygulamalıyız. Oruç gözümüzü haramdan, kulaklarımızı kötü sözden, beynimizi kötü düşüncelerden, kalbimizi kötülükten arındırdığımızda gerçek manasıyla ibadeti yerine getirmiş oluruz.” ifadelerini kullandı.

“Teravih ramazanın süsüdür”
Erim “Teravih namazı peygamber efendimizin ramazan ayında yatsı namazından sonra kıldığı nafile bir ibadettir. Kaynaklara göre Peygamber efendimiz müminlere farz olduğu yönünde kafa karışıklığı yaratmamak için devam ettirmemiştir. Teravih namazı ramazan ayının süsüdür. Nasıl ki bir yemeğe tuz ekleyince ortaya güzel bir lezzet çıkıyorsa teravih namazını da ramazan ayını daha çok güzelleştiren bir ibadet olarak düşünebiliriz. Yine görev yaptığım Aydın Ramazan Paşa Camisi farklı şehirlerde birçok ilde hatimli teravih kılınmaktadır. Peygamber efendimizin  Kuran’ın en güzel kıymetli yer namazda okunduğu yerdir sözüyle ortaya çıkmıştır. Hatimli teravih namazı normal teravih namazına oranla 20 dakika kadar daha uzun sürdüğünden vakti olan Müslümanların bu manevi atmosferin içerisinde bulunmasını tavsiye ediyorum.” dedi.   

“Peygamberimizin sünneti mukabele”
Erim “Peygamber efendimiz vefatından önce Cebrail ile karşılıklı okuyarak eğer hata varsa düzeltmek amacıyla yaptığı, bütün Kuranı Kerimi bir kişinin okuduğu diğerinin dinlediği nafile bir ibadettir. Peygamber efendimizin bu sünnetinden yola çıkarak özellikle ramazan ayında yaygın hale gelmiş nafile bir ibadettir. Görevimizi icra ettiğimiz Ramazan Paşa Camii’nde de sabah namazında görevliler tarafından, ikindi namazından önce öğrenciler, namazdan sonra yine görevliler tarafından ifa edilmektedir. Mukabele aynı teravih namazında olduğu gibi ramazan ayına ayrı bir değer katmaktadır. Peygamber efendimizin ramazan ayı Kuran ayıdır sözü ve Kuranı Kerim’in ramazan ayı içerisinde yer alan Kadir gecesinde indirilmiş olmaya başlaması mukabele ibadetine ayrı bir anlam katmaktadır.” sözlerini söyledi.

 

Haber & Fotoğraf: Kaancan Uslu

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

OSMANLI’DAN GÜNÜMÜZE SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA

  Osmanlı İmparatorluğu'nda sosyal yardımlaşma ve dayanışma kültürü, toplumun temel değerlerinden ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

İNCİR BİR MEYVE Mİ ÇİÇEK Mİ?

  Aydın deyince aklımıza ilk incir, incir deyince de aklımıza ilk ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00