Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


YERYÜZÜNÜN CENNETİ: “NEMRUT KRATERİ”

14.11.2022
Kültür Sanat

 

Ülkemizde doğal güzellikleri ve sundukları büyüleyici manzaralar ile görenleri kendine hayran bırakan birçok göl bulunuyor. Büyüleyici bir mavilik ve farklı bir kaya dokusuna sahip olan bu göl, adını M.Ö. 2100’de yaşamış Babil hükümdarı Nemrut’tan almıştır. Van Gölü havzasının batısında, Bitlis’in Tatvan ilçesinde yer alan Nemrut Krater Gölü, yanardağ patlamaları sonucu oluşmuştur. Eşsiz güzelliği ile kuşların da uğrak yeri olan bu göl, günümüzde kuraklık ve bitkilerin kuruması ile karşı karşıyadır.

 

"Gölümüzde çekilme var."

Dünyanın ikinci, Türkiye’nin ise en büyük krateri olan Nemrut Krater Gölü, volkanik malzeme olarak cüruf, sünger taşı ve obsidiyenden oluşur. Burada yapılan çeşitli çalışmaları incelemek ve projeler üretmek amacıyla kurulan Nemrut Jeopark Derneği Başkanı Fuat Okuyucu,  “Nemrut Kaldera’sında beş adet göl bulunuyor. Ancak üç adet göl mevsim şartlarına göre kuraklık sebebiyle kaybolmuştur. Şu anda birinin suyu sıcak, diğerinin ise soğuk olduğu iki göl mevcuttur” ifadelerini kullandı. 

Son yıllarda Türkiye’de yaşanan kuraklığın sebebinin bilim insanlarına göre küresel ısınma olduğunu söyleyen Okuyucu, Doğu Anadolu'nun bundan daha fazla etkilenmesinin sebebini de, “Bölgelerde tarımsal sulama alanlarının çoğalıp sondajların artması, bölgenin coğrafi yapısının deprem fay hattında olması ve deprem anında su gözlerinin kapanması kuraklığın sebepleri arasındadır” şeklinde açıkladı.

 

Yanardağın aktif olması kraterdeki kuraklığı etkiledi mi?

Bölgede bireysel araştırmalar yapan coğrafya öğretmeni Serdar Gökçe,  yanardağın uyuyan aktif bir yanardağ olduğunu ve yanardağ ile ilgili yazılan bazı kaynaklarda en son 1441 yılında lav çıkışı gerçekleştiğini belirtiyor. Gölde yaşanan kuraklığı, bölgenin volkanik yapısını ve yanardağın aktifliği ile olan ilişkisini ise Prof. Dr. Aydın Büyüksaraç şöyle açıklıyor: “Maalesef iklim etkileri bu alanda kendini gösteriyor. Yaşanan kuraklık tamamen yağış azlığından kaynaklanıyor. Kesinlikle volkanik bir etki değil. Bugüne kadar volkanik alanlarda bu durumu gösteren bir kanıt yok. Yağışlı mevsim sonrası birçok şey tekrar normale dönecektir” 

 

Kraterde canlı çeşitliliği  

İlçe balıkçılığın gelişmesine katkıda bulunan balık türünün sazan balığı olduğunu vurgulayan Başkan Fuat Okuyucu, “Sazan balıkları, gölde başka balık türlerinin yaşamasına izin vermedi. Bu yüzden gölde tek balık türü olan sazanlar yaşamaktadır. Balıklar dışında, Nemrut’ta 75 adet kelebek türü ve 500 adet endemik bitki türü bulunur. Bunlardan beş tanesi özellikle kimyevi ilaç yapımında kullanılır” diye ekledi. 

 

Nemrut Krateri UNESCO yolunda

Nemrut Krateri’ni UNESCO Küresel Jeopark Ağına alınması için Bitlis Eren Üniversitesi tarafından bilim kurulu oluşturuldu. Nemrut Jeopark Derneği Başkanı Okuyucu, üniversite ile koordine bir şekilde Kaldera’yı UNESCO’nun istediği 101 maddeye hazır hale getirmek için çalışmalar yaptıklarını söyledi.

 

2022 yılını "Nemrut Yılı" ilan ettik

Bölgenin tanıtımı için büyük bir özveri ile çalışan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sinan Aygül, “Cemiyet olarak kentin tanıtımı amacıyla bir dizi faaliyetimiz var. Üyelerimiz arasında ödüllü gazeteciler, ödüllü fotoğraf sanatçıları ve sosyal medya fenomenleri gibi etki gücü yüksek kişiler bulunmaktadır. Haber başta olmak üzere ürettikleri tüm içeriklere kentten bir parça ekleyip, bunu geniş kitlelere ulaştırmayı hedefliyoruz. Bunu her arkadaşımız bireysel olarak zaten yapıyor ama biz bunun bir plan program çerçevesinde düzenli olarak yapılmasını sağlıyoruz.” diyerek çalışmalarından söz etti. 

Bölgenin en aktif meslek örgütü olduğunu belirten Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Aygül, Kaldera’nın UNESCO sürecini  ve basın ile ilişkisini, “Nemrut Krater Gölü ve Kaldera’nın UNESCO'nun Küresel Jeopark ağına dahil edilmesi uzun yıllardır konuşulmaktadır. Ne yazık ki ilgililer bu konuyla layıkıyla ilgilenemedikleri için bir türlü mesafe katedilemiyor. Kaldera’nın jeopark ağına dahil edilmesi ile ilgili aşamalardan biri de ilgili alanın ne kadar bilinir olduğu, basında ne kadar yer aldığı ile ilgili. Başvuru sürecinde bu konuda bir başlık da var. Biz de en azından o kısım sorunsuz ilerlesin diye inisiyatif aldık. 2022 yılını "Nemrut Yılı" ilan ettik. Bu kapsamda 2022  yılı boyunca 222 haber ve içerik üreteceğimizi taahhüt ettik ve yıl bitmeden de bunu büyük oranda başardık.” şeklinde açıklarken, Kaldera’nın UNESCO ağına dahil olma  sürecinde basının önemli bir rol aldığını dile getirdi.

 

Haber: Mustafa Şınık

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00