Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


SANAL YATIRIM: DİJİTAL DÜNYADA FİNANSAL GELECEĞE ADIM ATMA

04.05.2024
Dosya

 

Sanal yatırım, teknolojideki hızlı gelişmeler nedeniyle geleneksel finansal piyasalardan uzaklaşan yatırımcıların çeşitli finansal ürünlere erişimini sağlayan, hem riski hem de potansiyeli azaltan, dijital dünyada yeni bir boyut kazanan bir yatırım stratejisidir.

 

Geleneksel yatırım yöntemlerinin yanı sıra sanal yatırım olarak da bilinen dijital yatırım yöntemleri son yıllarda giderek popüler hale geliyor. Sanal yatırım, çeşitli dijital platformlar aracılığıyla finansal varlıklara yatırım yapmayı ve gelecekteki getirileri artırmayı amaçlamaktadır. Bu konuyu Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi Ekonomi ve Finans Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr Hüseyin Yılmaz ve Dr. Öğretim Üyesi Durmuş Sezer ile detaylı bir şekilde ele aldık.

 

“Son yılların en popüler yatırım araçlarından biri haline geldi”

Kripto para birimlerinin, özellikle Bitcoin ve Ethereum’un, son yılların en popüler yatırım araçlarından biri haline geldiğini belirten Prof. Dr. Yılmaz, “Son yılların en popüler yatırım araçlarından biri haline geldi. Bu dijital para birimlerine yatırım yapmak, yüksek değişkenlik ve potansiyel olarak yüksek getiri içerir. Bu nedenle kripto paralara yatırım yapmadan önce piyasa analizi yapmak ve riskleri değerlendirmek önemli.” sözlerini dile getirdi.

 

“Geleneksel finansal piyasalara kolay erişim sağlar”

Sanal yatırım platformları aracılığıyla hisse senetlerine ve borsalara yatırım yapıldığını dile getiren Prof. Dr. Yılmaz, “Geleneksel finansal piyasalara kolay erişim sağlar. Yatırımcılar farklı sektörlerdeki şirketlere yatırım yaparak ve uzun vadeli büyüme potansiyeli olan şirketlere odaklanarak portföylerini çeşitlendirebilirler.” dedi.

 

“Potansiyel kar elde edebilirler”

Sanal yatırım platformlarının gayrimenkul yatırımını daha erişilebilir hale geldiğini belirten Prof. Dr. Yılmaz, “Yatırımcılar gayrimenkul fonlarına yatırım yaparak ve gayrimenkul projelerineden emlak piyasasında potansiyel kar elde edebilirler. Bu, geleneksel gayrimenkul yatırımlarının aksine daha küçük yatırımlara olanak tanır.” diye belirtti.

 

“Enflasyona karşı korunma imkanı sunar”

Altın, petrol, tarım ürünleri gibi emtialara yatırım yapmanın risk taşımadığını dile getiren  Dr. Öğretim Üyesi Yılmaz, “Yatırımcılara portföylerini çeşitlendirme ve enflasyona karşı korunma imkanı sunduğunu, sanal yatırım platformları, emtia ticaretine erişimi kolaylaştırdığını ve küçük yatırımcıların da bu piyasalara girmesi risk taşımaz.” sözlerini söyledi.

 

Günlük (hatta saatlik) olarak dalgalanabilir

Bitcoin gibi kripto para birimlerinin fiyatının günlük (hatta saatlik) olarak dalgalana bileceğini belirten, Dr. Öğretim Üyesi Yılmaz, “Diğer yatırım türlerinde de olduğu gibi bu değişkenlikler belirsizliğe, fırsatları kaçırma korkusuna veya katılma korkusuna yol açabilir.” dedi.

 

“Fiyatı düşük olduğunda al, yüksek olduğunda sat”

Yatırım stratejileri hakkında Dr. Öğretim Üyesi Yılmaz, “Fiyatı düşük olduğunda al, yüksek olduğunda ise sat. Aslında bunu söylemek kolay ama pratiğe dökmek genelde uzmanlar için bile zordur. Pek çok yatırımcı, piyasayı zamanlamaya çalışmak yerine dolar maliyeti ortalaması (ODM) adı verilen bir strateji kullanırlar. Bu, kripto para birimleri, hisse senetleri ve altın gibi varlıklara düzenli olarak küçük miktarlarda yatırım yaparak piyasadaki oynaklığın etkisinin azaltır.” ifadelerini kullandı.

 

“Yatırım değildir”

Altının ve dövizin bir yatırım aracı olmadığını dile getiren Dr. Öğretim Üyesi Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti: “Genellikle dikkat ederseniz, savaş çığlıkları duyulduğunda hem döviz kurları hem de altının fiyatı yükselir, bu yatırım türünde asıl sebep korkudur. Dolayısıyla biz altın ve dövizi bir korku aracı olarak tarif ederiz. Bunlar bir yatırım aracı değildir, Genellikle parasının değer kaybetmesini istemeyen insanlar bu yatırım aracını kullanırlar.”

 

Sanal yatırımlar genel olarak erişim kolaylığı, düşük işlem maliyetleri ve çeşitlendirme potansiyeli gibi avantajlara sahiptir. Ancak diğer yatırım türleri gibi sanal yatırım da risklerle birlikte gelir. Bu nedenle yatırımcıların piyasayı analiz etmesi, riskleri değerlendirmesi ve uygun stratejiler geliştirmesi önemlidir. Yatırımcıların finansal hedeflerine ulaşabilmeleri için profesyonel tavsiye almaları veya finansal danışmanlık hizmetleri almaları da önemlidir.

 

Bizlere sanal yatırım hakkında verdikleri bilgiler için Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi Ekonomi ve Finans Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr Hüseyin Yılmaz ve Dr. Öğretim Üyesi Durmuş Sezer’e teşekkür ederiz.

 

Haber: Onur Baysal

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00